Prima pagina

Seful Trezoreriei statului, 27 de ani

17.08.2004, 00:00 30



Paul Ichim, 27 de ani, este incepand de ieri noul secretar de stat al Ministerului Finantelor responsabil cu coordonarea Trezoreriei statului, a Directiei finantelor publice externe si a Directiei pentru acorduri, cooperare si decontari externe.



El il inlocuieste astfel pe Enache Jiru, pe care ministrul finantelor Mihai Tanasescu l-a instalat ieri oficial in functia de presedinte al Casei de Economii si Consemnatiuni.



"Este o mare provocare pentru mine, chiar daca e vorba de un mandat de numai circa patru luni", a declarat pentru Ziarul Financiar Paul Ichim, proaspat numitul secretar de stat.



Absolvent al Facultatii de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori din cadrul Academiei de Studii Economice, Ichim lucreaza in Finante din septembrie 2000, fiind, pe rand, consilier cabinet secretar de stat, consilier al ministrului finantelor publice, iar din ianuarie 2002 a condus cabinetul secretarului de stat Enache Jiru.



"Vom continua politica de consolidare a intrumentelor aflate in portofoliu, astfel incat sa reluam constructia curbelor de randamente pentru toate tipurile de maturitati. In functie de cat de repede se va realiza consolidarea, vom avea in vedere lansarea unui instrument nou", a declarat pentru Ziarul Financiar Paul Ichim, proaspat numitul secretar de stat.



El spune ca Ministerul Finantelor asteapta ca piata sa reactioneze la cea de-a treia reducere a dobanzii de interventie operata recent de BNR. "E foarte posibil ca dupa aceasta miscare sa putem relua si plasarea de titluri de stat cu scadenta la doi ani", afirma Ichim.



Cat despre promisa emitere de titluri de stat prin intermediul bursei, Paul Ichim spune ca pregatirile birocratice mai dureaza, desi Finantele sunt deschise spre aceasta diversificare a canalelor de plasament al titlurilor.



Ichim admite ca varful de inflatie de 1,3% atins in luna iulie nu este compatibil cu o tinta anuala de o singura cifra, insa spera ca puseul sa fie partial compensat in august, astfel incat piata sa nu-si ajusteze asteptarile. "E adevarat ca altele erau asteptarile, insa tinta de 9% ramane posibil de atins. Problema a aparut in mare masura din cauza majorarilor de preturi la legume si fructe, care s-au mai ajustat in august", apreciaza Paul Ichim.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO