Prima pagina

Sebastian Vladescu: Cel mai greu a fost sa-i pastram in cursa pe ambii competitori

22.12.2005, 20:41 11

Seful Comisiei de Privatizare a BCR, Sebastian Vladescu, spune ca au fost nopti intregi de negocieri cu Erste si Millennium.

In faza finala a privatizarii, cel mai greu a fost sa asiguram in timpul negocierilor echilibrul care sa faca sa avem in continuare doi competitori, pentru ca la un moment dat solicitarile Erste Bank si ale Millennium BCP erau complet divergente, povesteste seful Comisiei de privatizare, ministrul finantelor Sebastian Vladescu.

"A trebuit sa gasim solutii acceptabile pentru ambii competitori, astfel incat sa nu ne trezim ca unul ar fi spus ca nu mai vine cu oferta imbunatatita din cauza unei anumite clauze si astfel celalalt nu ar mai fi avut nici o presiune la nivelul pretului", a declarat pentru ZF Sebastian Vladescu, mentionand ca "au fost zeci de puncte cu negocieri extrem de profunde". El considera ca in contractul de privatizare nu exista clauze care sa nu poata fi facute publice, insa continutul documentului nu poate fi dat publicitatii decat cu acordul Erste Bank, careia i-a si fost solicitat.

Intre momentul semnarii contractului si finalizarea procesului trebuie parcurse anumite proceduri de catre ambele parti, ceea ce ar putea dura, in opinia lui Vladescu, intre trei si sase luni.

In acest rastimp, banii platiti de Erste Bank vor fi pastrati intr-un cont escrow deschis la o banca din Londra, care inca nu a fost aleasa.

"Am dorit ca banii sa stea acolo pana la momentul incheierii tranzactiei din motive de valorificare, iar pe piata londoneza poate fi cel mai bine valorificata o asemenea suma", afirma Sebastian Vladescu.

Dupa incheierea procedurilor, AVAS, BERD si IFC vor primi automat in conturi cotele parti din suma totala aferenta contractului de privatizare - circa 2,2 miliarde de euro in contul din tara al AVAS, si 1,5 miliarde in cele ale BERD si IFC.

Cat priveste destinatia celor 2,2 miliarde de euro care vor intra in posesia statului, ministrul finantelor afirma ca, in prezent, conform legii, banii trebuie alocati pentru rascumpararea datoriei publice. "Nu avem insa o datorie atat de mare, asa ca Guvernul va stabili probabil anumite destinatii ale fondurilor. Cred ca ar trebui adoptat un act normativ clar care sa precizeze destinatiile respective astfel incat sa nu mai existe discutii. Eu as pune etichete clare: 280 mil. euro pentru o autostrada, 400 mil. euro pentru pilonul II al sistemului de pensii, s.a.m.d.", a mai spus Sebastian Vladescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO