Prima pagina

Scumpirea carburantilor redreseaza rezultatele italienilor de la Agip

21.09.2004, 00:00 10

Agip Romania, filiala locala a grupului italian Eni, estimeaza pentru acest an trecerea pe profit dupa patru ani de pierderi si o cifra de afaceri de pana la 50 mil. euro, ceea ce ar insemna o crestere cu 28% fata de anul trecut.
Recenta scumpire la pompa a carburantilor, cea mai mare de dupa 1990, si privatizarea liderului pietei petroliere interne Petrom au relansat operatiunile locale ale gigantului italian, care mizeaza acum pe extinderea retelei de benzinari, dupa ce in urma cu ceva timp seb gindeau sa iasa de pe aceasta piata.
"Avem sperante ca vom incheia acest an pe profit, dupa circa trei ani de pierderi, daca situatia pe piata nu se schimba in mod dramatic in urmatoarele luni. Pe primele opt luni ale anului, suntem pe profit, iar cifra noastra de afaceri este in crestere cu circa 10 - 15%", a spus pentru Ziarul Financiar Antonio Cambiotti, presedintele Agip Romania.
El estimeaza ca pana la finele anului ar putea fi atinsa o cifra de afaceri de 50 mil. euro, fata de 39 mil. euro in 2003. Anul trecut, operatorul italian a inregistrat profit operational de un milion de euro, dar care s-a tradus intr-o pierdere neta de 300.000 euro pe fondul unei deprecieri accelerate a leului fata de moneda europeana.
Reteaua de benzinarii a Agip va ajunge la 21 de statii pana la finele acestui an, in conditiile in care vor fi construite patru benzinarii in urmatoarele opt luni, a adaugat Cambiotti.
Italienii sunt interesati de achizitia retelei de benzinarii Shell din Romania, care numara 58 de statii, si care sunt, de asemenea, in vizorul grupului ungar MOL, spun surse apropiate discutiilor.
Presedintele Agip considera ca semnarea contractului de privatizare a Petrom in aceasta vara este "un mare pas in directia pozitiva pentru ca lucrurile se vor imbunatati pe piata", nefiind exclusa nici intrarea altor companii petroliere mari in Romania, daca piata este atractiva  va deveni atractiva in urmatorii ani.
"Am asteptat asa de mult, incat trebuie sa le lasam timp", a spus Cambiotti, referitor la impactul privatizarii Petrom asupra liberalizarii pietei.
Agip a investit pana acum peste 20 milioane de dolari de la intrarea pe piata romaneasca in 1997. Agip face parte din grupul petrolier italian Eni, cotata de catre specialistii in domeniu ca fiind a patra companie ca marime din Europa.
Jucatorii de pe piata si analistii internationali asteapta ca incheierea tranzactiei prin care grupul austriac OMV va prelua 51% din actiunile Petrom sa aiba ca efect liberalizarea pretului la pompa al benzinei, ceea ce ar permite companiilor sa practice preturi in raport de cotatia internationala a titeiului si sa inregistreze profituri.
Sistemul distributiei de carburanti din Romania cuprinde peste 2.200 de statii din care circa 622 de statii apartin Petrom, urmata de LUKOil si Rompetrol care cumuleaza in jur de 500 de statii, MOL cu peste 74 de statii, OMV Mineraloel Romania pana in 70 de statii, Shell - 58 de statii, Agip - 20, respectiv benzinarii particulari cu peste 800 - 900 de statii.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO