Prima pagina

Scumpirea alimentelor va tripla pretul terenurilor

Scumpirea alimentelor va tripla pretul terenurilor

Click pentru imaginea marita

06.05.2008, 18:59 20

Scumpirea produselor agricole in ultimele luni a starnit apetitul fermierilor pentru cultivarea unor suprafete din ce in ce mai mari cu cereale, fapt ce conduce la cresterea preturilor cu care se tranzactioneaza terenurile agricole.
In prezent, pretul mediu pe hectarul de teren agricol este de 1.500 de euro, dar jucatorii din domeniu spun ca acesta se va tripla in urmatorii trei ani.
"Oamenii incep sa faca investitii. Dupa ce am intrat in Uniunea Europeana preturile au inceput sa creasca, tendinta fiind cea de aliniere la preturile practicate la nivel european, care ajung si la 10.000 de euro. Pretul mediu este in acest moment de 1.500 de euro/ha, dar pana la sfarsitul anului va mai creste cu cel putin 500 de euro, urmand ca in urmatorii trei ani sa se tripleze", a declarat pentru ZF Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Agricultorilor din Romania. Pe site-urile de anunturi agricole, sute de fermieri isi arata interesul pentru a cumpara teren, majoritatea optand pentru suprafete compacte.
"Cumpar teren agricol comasat (cel putin 5 hectare lotul), pentru agricultura (nu ma intereseaza preturi astronomice, maximum 1.000 euro/ha), in orice judet, de preferat in campie, Teleorman, Calarasi, Ialomita, Ilfov, etc", scrie Gheorghe F. din judetul Ialomita pe site-ul anunturi-agricole.ro. Acesta este numai unul dintre agricultorii care, incurajati de pretul tot mai mare al cerealelor, incearca sa-si mareasca suprafata cultivata.
Pretul graului a atins cote maxime in ultimele luni, fiind tranzactionat la nivel local si cu 250 de euro pe tona (900 lei/tona), adica 0,24 euro/kg (0,86 lei/kg), valoarea acestuia fiind in luna aprilie cu 150% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut. Acelasi lucru se intampla si la floarea-soarelui si porumb, unde s-a inregistrat o dublare si chiar o triplare a preturilor.
"M-am decis sa cumpar acum cat inca nu se scumpeste. In judetul Neamt hectarul se vinde cu 1.000 de euro, dar am intampinat o problema, pentru ca nu am gasit decat loturi mici de cel mult 10 ha. Eu vreau sa cumpar cel putin 20 de hectare", spune Mihai A. din judetul Neamt.
Dificultati in gasirea unor suprafete compacte au si marii agricultori care detin peste 10.000 de hectare si care cauta sa isi extinda suprafetele in exploatare. Si asta mai ales ca anul acesta este estimata o crestere a productiei de cereale cu peste 70% fata de anul trecut, in conditiile pastrarii unui nivel ridicat al preturilor din cauza crizei de produse agricole care a avut loc la nivel international in ultimul an.
"Pentru a putea beneficia de investitia pe care o faci in terenuri agricole trebuie sa ai loturi mari de teren, pentru ca altfel nu poti sa le exploatezi. Sunt foarte multi investitori, chiar si straini, care au cumparat pamant, dar nu-l muncesc pentru ca nu este comasat. Nu poti sa lucrezi doua-trei hectare, sa intorci tractorul si sa mai mergi 10 km pana la urmatorul lot", explica Stefan Poenaru, care administreaza peste 14.000 ha de teren prin intermediul companiei Agrofam Fetesti.
El sustine ca ar trebui pusa la punct legea circulatiei pamantului si cea a comasarii terenurilor pentru ca agricultura sa inceapa a fi profitabila.
Vazuta mult timp ca un domeniu lipsit de profitabilitate, agricultura a inceput sa faca parte din planurile de investitii ale oamenilor de afaceri, mai ales in ultimul an, dupa ce preturile produselor agricole
s-au triplat fata de anul anterior pe baza cererii mari la nivel mondial atat pentru consum, cat si pentru productia de bio-combustibili.
Un alt factor de crestere a pretului la terenurile agricole il consituie interesul din ce in ce mai mare al investitorilor straini pentru terenul neexploatat din Romania, dar care are un potential agricol extrem de ridicat.
Chiar daca legea interzice achizitionarea terenurilor agricole de catre straini pana in 2014, acestia pot cumpara de la micii agricultori daca isi inregistreaza o firma in Romania. De exemplu, compania cu capital danez FirstFarms, cu activitati in domeniul agricol, a cumparat anul trecut aproximativ 5.500 de hectare de teren agricol in Romania, pentru care a platit putin peste 10 mil. euro. Din datele companiei reiese ca terenurile din Romania au fost cele mai ieftine (6.830 lei/ha), in timp ce pretul mediu de achizitie al terenurilor din Slovacia a fost in aceeasi perioada de 8.970 lei/ha. De asemenea, in comparatie cu Danemarca, suprafetele din Romania sunt de zece ori mai ieftine.
"In urmatorii trei ani, Romania va deveni una dintre cele mai puternice tari din Europa in ceea ce priveste productia cerealiera, iar asta atrage investitorii. Este adevarat ca aproape patru milioane de hectare sunt detinute de micii agricultori care detin cate un hectar, dar suprafetele incep sa se comaseze", explica Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Agricultorilor din Romania. El considera ca succesul inregistrat de investitiile imobiliare va fi urmat intr-un timp foarte scurt de agricultura.
Romania detine aproximativ 9,7 milioane de hectare de teren arabil, suprafata care o situeaza pe locul al doilea la nivel european, dupa Franta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO