Prima pagina

Schimbari la varful unei industrii de peste 2 mld. euro

23.03.2005, 00:00 30


Industria gazului din Romania, una dintre industriile cotate ca strategice pentru economia Romaniei si care aduce venituri de peste 2 miliarde euro pe an, va avea din acest an noi manageri la nivelul celor patru mari companii care opereaza in sector - Romgaz Medias, Transgaz Medias, Distrigaz Sud si Distrigaz Nord.


Achizitia societatii Distrigaz Sud, cea mai mare distributie de gaze naturale din Romania, de catre francezii de la Gaz de France este de asteptat sa aduca primul manager strain la varful unei mari companii romanesti de gaze, dupa cum au dat de inteles oficialii francezi la semnarea contractului de privatizare.


Deocamdata, francezii asteapta incheierea tranzactiei de preluare a 51% din actiuni pentru a anunta masurile ce vor fi luate la Distrigaz Sud.


Pe langa iminenta schimbare a lui Liviu Duinea, directorul general al Distrigaz Sud, noua conducere a Ministerului Economiei si Comertului a mai operat doua schimbari la producatorul de gaze Romgaz Medias si a companiei nationale de transport Transgaz Medias.


Avram Pantelimon a fost inlocuit pe pozitia de director general la Romgaz Medias, o companie cu afaceri estimate la 456 milioane euro in 2004, de catre Jakab Alexa, potrivit reprezentantilor ministerului de resort.


Gabriel Coconea, cotat de multi ca fiind cel mai influent om din industria postdecembrista a gazului, a parasit functia de director general al companiei de transport al gazelor Transgaz Medias. Inlocuitorul lui Coconea la sefia Transgaz este Florin Muntean, deputat PD de Sibiu.


Surse din cadrul Ministerului Economiei sustin ca ministrul Seres intentioneaza sa-l tina aproape de conducerea ministerului de resort, pe piata deja fiind vehiculat numele lui Coconea ca posibil secretar de stat. O alta varianta vehiculata este cea ca Gabriel Coconea sa faca parte din boardul proiectului Nabucco, de tranzit al gazelor din Iran via Romania catre Austria. Transgaz Medias are o cota de participare de 20% in compania de proiect, la fel ca si transportatorii de gaze Botas (Turcia), Bulgargas (Bulgaria), MOL (Ungaria) si OMV (Austria). Pana la inchiderea editiei, Gabriel Coconea nu a putut fi contactat.


Virgil Metea este singurul director general care este reconfirmat pe acest post de catre noul actionar majoritar al Distrigaz Nord, compania germana Ruhrgas. Germanii urmeaza insa sa se implice direct in conducerea companiei, urmand sa fie adusi oameni noi la nivelul managementului.


Germanii au trecut deja la aplicarea unui amplu program de integrare a companiei preluate in structura grupului Ruhrgas, contractand deja servicii de asistenta din partea firmei de consultanta de management Roland Berger.


Ruhrgas a achizitionat in toamna anului trecut pachetul de 51% din actiunile Distrigaz Nord pentru 303 milioane euro, iar Gaz de France a cumparat pachetul majoritar la Distrigaz Sud pentru 311 milioane euro.


Din cele patru companii nationale, care cumuleaza afaceri de peste 2 miliarde euro pe an, cele doua distributii de gaze au intrat practic in proprietate privata. Autoritatile romane intentioneaza sa inceapa in acest an procedurile pentru privatizare la Romgaz Medias, unul dintre cei mai mari producatori de gaze din regiune. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO