Prima pagina

Scandalul adoptiilor ar putea avea efectele mineriadelor

05.02.2004, 00:00 25



Doua stiri care au aparut ieri au aruncat statutul Romaniei in raport cu integrarea in Uniunea Europeana intr-o criza fara pecedent. In primul rand, la amendamentul Oostlander s-a mai adaugat inca unul, al baronesei Emma Nicholson, raportorul pentru Romania al Parlamentului European, sustinut de alti doi europarlamentari. Emma Nicholson a propus monitorizarea Romaniei pe probleme de coruptie, politizare a justitiei, restrangerea libertatii presei. Amendamentul spune: " Romania are probleme serioase probleme in indeplinirea indatoririlor politice stabilite la Copenhaga". Amendamentul cere, de asemenea, ca integrarea Romaniei in UE sa nu fie posibila decat odata cu rezolvarea problemelor din justitie, reducerea coruptiei, asigurarea independentei presei, ibunatatirea regimului din inchisori si din casele de copii. Amendamentul a fost facut public de catre vicepresedintele liberal Calin Popescu Tariceanu, la intoarcerea dintr-o vizita la Bruxelles.



A doua veste care a cazut ca un traznet peste viata politica din Romania a aparut dintr-un ziar londonez, Daily Telegraph, care a anuntat ca Gunther Verheugen, comisarul european pentru extindere, i-a trimis o scrisoare critica lui Adrian Nastase, in care avertizeaza ca ar putea fi blocata aderarea Romaniei la UE si contramandate ajutoarele financiare daca nu pune capat adoptiilor internationale. Romania ar putea pierde sprijinul financiar din partea UE si risca sa i se ceara si banii care i-au fost acordati pana acum, din cauza adoptiilor internationale aprobate de Guvern in pofida moratoriului la care se angajasera autoritatile romane in 2001. Aceeasi publicatie vorbeste de un sprijin financiar in valoare de 42 milioane de lire sterline (peste 61 milioane de euro). Gunther Verheugen este citat si cu afirmatia potrivit careia "atitudinea Guvernului Adrian Nastase nu a reusit sa indeplineasca criteriile politice privind drepturile omului, necesare pentru aderarea la UE. Adrian Nastase a confirmat existenta scrisorii, dar nu a comentat-o.



Guvernul se balbaie la reactii



Ambele stiri care ar putea avea un efect devastator asupra datei la care Romania ar putea sa devina membru al UE, nu au fost anuntate de catre Guvern. Amendamentul Emmei Nicholson a fost facut public de catre opozitie. Au vorbit despre el vicepresedintele liberal Calin Popescu Tariceanu si, mai apoi, reprezentantul PNL in Comisia parlamentara romana pentru integrarea in UE, Nicolae Vlad Popa. Scrisoarea lui Gunther Verheugen a fost cunoscuta prin intermediul unui articol aparut in Daily Telegraph. Adrian Nastase a spus ca nu are comentarii de facut pe marginea ei, dar a confirmat existenta ei.



Nastase a spus ca, personal, nu este adeptul adoptiilor internationale. A adaugat premierul ca acestea au fost aprobate de Guvern pentru ca "i s-a spus" ca exista o conventie internationala care permite astfel de infieri.



Surse din Guvern sustin ca scrisoarea ar fi fost primita la Palatul Victoria inca de vineri. Adrian Nastase a anuntat ca i-a trimis un raspuns lui Verheugen, dar numai daca si acesta va fi de acord, va face public continutul sau.



Se pare ca ministrul Integrarii avea alte informatii. El a declarat ca guvernul din care face parte pregateste un raspuns detaliat la adresa comisarului european pentru extindere. Deocamdata, a spus Farcas, guvernul analizeaza. Apoi, din partea oficialului roman care reprezinta veriga cea mai importanta in relatia cu Uniunea Europeana, Alexandru Farcas, a minimalizat importanta actului care a iritat Bruxelles-ul - incalcarea moratoriului privind adoptiile internationale. El a spus ca si raportul anual al Comisiei Europene a sesizat progresele pe care le-a facut Romania in privinta copiilor orfani. A invocat, mai apoi, si ceea ce el a numit "scoli de gandire" diferite, una care accepta adoptiile si o alta, care le interzice. Tot Alexandru Farcas a considerat ca trebuie sa prezinte o alternativa la articolul din Daily Telegraph (critic la modul in care se fac adoptiile internationale in Romania, percepute mai degraba ca un trafic de copii in care sunt implicati "oficiali corupti"). El a citat una dintre lecturile sale dintr-un alt ziar londonez, The Observer, in care erau laudate progresele facute de autoritatile romane in problema copiilor.





Nicholson cere inghetarea aderarii fara masuri concrete



Intr-o declaratie pe care ne-a trimis-o la redactie, Emma Nicholson cere suspendarea negocierilor de aderare pana cand lucrurile se normalizeaza. Baroneasa a vorbit despre "o serie de amendamente la proiectul de raport" asupra Romaniei. "Romania trebuie sa implementeze cum se cuvine reformele deja adoptate iar in mod special trebuie sa instaureze domnia legii", a spus Emma Nicholson. "Fara masuri noi, este foarte probabil ca Parlamentul Ruropean va recomanda inghetarea negocierilor de aderare la UE", mai arata raportorul special pentru Romania al Parlamentului European.



Amendamentul propus de raportorul special al Parlamentului European in relatia cu Romania, Emma Nicholson, cere o serie de acte concrete, prin care Guvernul Nastase sa demostreze ca face ceva intru recuperarea deficitelor inregistrate in domeniul justitiei, al libertatii presei si al coruptiei.





Liberalii cer demisia Rodicai Stanoiu



Toate cele trei probleme au aparut in timpul actualei guvernari actuale si au fost semnalate in rapoartele anuale ale Comisiei Europene. Potrivit liberalului Calin Popescu Tariceanu, starea de spirit printre parlamentarii europeni este "de dezamagire" care vine din faptul ca "Romania a facut multe angajamente si nu s-a tinut de promisiuni". In opinia lui Tariceanu, faptul ca justitia este prezenta in mai toate criticile UE, Rodica Stanoiu, ministrul justitiei, ar trebui demisa.



De asemenea, reprezentantii PNl au vorbit despre nevoia de a trece de la vorbe la fapte din partea guvernului.



Cei de la PNL au mai spus ca prezenta lor la Bruxelles intr-o delegatie alaturi de oamenii puterii (Viorel Hrebenciuc si Gyorgy Frunda) nu treuie interpretata ca un sprijin acordat Guvernului. Nicolae Vlad Popa, senator PNL, a spus ca a pledat doar pentru continuarea negocierilor de aderare, nu si pentru iertarea gafelor produse de actuala putere. La randul sau, Gyorgy Frunda, senator UDMR, a spus ca i-a transmis, intr-o discutie, lui Arie Oostlander ca nu este de acord cu propunerea sa de suspendare a negocierilor de integrare, dar a recunoscut ca are dreptate in criticile pe care le-a formulat la adresa regimului justitiei si al coruptiei din Romania.





Efectele adoptiilor internationale amintesc de mineriade



Presa internationala a scris, in ultima saptamana, despre copiii care pleaca din Romania in strainatate. Dupa ce Agentia France Presse a scris o relatare ampla in care vorbea de copii dusi in Italia si Franta pe sume derizorii, platite parintilor lor, de retele de trafic si de promiscuitatea conditiilor lor de viata, ieri a fost randul cititorilor britanici sa se ingrozeasca de soarta copiilor adoptati.



Daily Telegraph a scris despre retele de trafic, in care sunt implicati si "oficiali corupti" (si aici a citat-o pe baroneasa Nicholson). Articolul la care ne referim vorbea, tot citand-o pe Emma Nicholson, despr situatii absurde, in care dosarele de adoptie internationala sunt trecute ca prin branza prin justitie. A fost dat un exemplu, cand intrao instanta, un singur judecator, intr-o dimineata a aprobat aproape 100 de adoptii.



Senatorul liberal Radu F Alexandru a vorbit recent despre mai multe cazuri asemanatoare la Suceava, unde copiii nu au fost reprezentati la tribunal de nimeni. Situatia a fost confirmata oficial, de catre presedinta Agentiei Romane pentru Adoptii, Gabriela Coman, care a minimalizat efectele. Ea a spus ca legea nu cere explicit prezenta unei autoritati in momentul judacrii dosarului de adoptie.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO