Prima pagina

Saltul titeiului la 60 de dolari ameninta preturile de pe piata romaneasca a carburantilor

21.06.2005, 19:49 22

Socul scumpirii titeiului de pana la 60 $ pe baril pe pietele internationale va produce o majorare puternica a preturilor la carburantii de pe piata romaneasca recent liberalizata, care ar putea avea impact si asupra inflatiei.

Romania este acum expusa fluctuatiei cotatiilor internationale ale titeiului, lucru care pana la inceputul acestui an nu se intampla datorita faptului ca Petrom, principalul jucator al pietei petroliere interne, practica o politica de preturi proprie, fara a avea legatura cu ce se intampla pe piata externa.

"O crestere a cotatiei titeiului cu 10% inseamna o scumpire cu 3 - 4% a pretului produselor petroliere (categorie din care fac parte benzina si motorina - n.r.), scumpire ce se produce in termen de circa 20 pana la 45 de zile de la scumpirea titeiului. Sa nu uitam ca aceasta tendinta (de crestere - n.r.) a inceput mai de mult. Titeiul Ural (provenit din Rusia) s-a scumpit cu circa 20% de la 45 $ pe baril la 54 $, ceea ce inseamna o majorare a pretului produselor petroliere de circa 7 - 8%", a declarat pentru Ziarul Financiar Dinu Patriciu, presedintele si principalul actionar al grupului petrolier Rompetrol, al doilea jucator al pietei petroliere interne.

El a adaugat ca de la inceputul acestui an, rata de crestere cumulata a petrolului a fost de 32%. Grupul Rompetrol opereaza rafinaria Petromidia, una dintre cele mai mari de pe piata romaneasca, care proceseaza titei de tip Ural, cu un bogat continut de sulf.

Cotatia titeiului a urcat intr-o saptamana cu 9% ajungand ieri la o cotatie - record de 59 de dolari pe baril pe fondul unei cresteri puternice a cererii pe pietele externe, relateaza Reuters. Potrivit sursei citate, nelinistea de pe piata privind exporturile de titei ale statelor producatoare a reizbucnit la finele saptamanii trecute dupa ce Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si Germania si-au inchis consulatele din Lagos, cel mai mare oras al Nigeriei, pe fondul amenintarilor venite din partea militantilor islamici. Nigeria este unul dintre cei mai mari producatori de titei din lume si face parte din OPEC - cartelul statelor exportatoare de titei.

Patriciu sustine ca presiunea inflationista venita din partea cresterii preturilor la produsele petroliere este insa scazuta. "O crestere de 10% a barilului de titei duce la cresterea cu circa 3 - 4% a pretului la produse, cu 3 - 4% a costurilor de transport, care au impact asupra bunurilor si serviciilor. Impactul final in acest caz asupra inflatiei este de circa 0,06% din calculele noastre", afirma presedintele Rompetrol. Petrom, cea mai mare companie petroliera din Romania, produce circa 6 milioane tone de titei pe an, ceea ce acopera aproximativ jumatate din cererea interna. Petrom a intrat de la finele anului trecut in portofoliul grupului austriac OMV, in acest fel piata petroliera romaneasca devenind una integral privata.

Petrom detine doua rafinarii, Petrobrazi Ploiesti si Arpechim Pitesti, cu o capacitate de rafinare de 8 milioane de tone. Petrom rafineaza titei din import cu un continut de sulf mai scazut decat Petromidia. Oficialii Petrom nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei pentru a face comentarii pe aceasta tema.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO