Prima pagina

Salariile romanilor au avut o crestere record in 2005

Salariile romanilor au avut o crestere record in 2005
13.02.2006, 20:24 20

Salariul mediu net pe economie s-a majorat anul trecut cu 38% in euro, cel mai mare ritm de crestere din 1990 incoace.

Anul trecut a adus cea mai mare crestere a salariului mediu net din ultimii 15 ani, adica 38%, exprimata in euro. Practic, salariul mediu a crescut in 2005 cu 57 de euro, mai mult decat in toata perioada 2000-2004 (52 de euro). Cresterea este si mai spectaculoasa daca este raportata la sporul modest de productivitate din industrie, de putin peste 5%.

Angajatii din sistemul bancar au castigat in medie in 2005 un salariu lunar net de peste 650 de euro, fata de salariul mediu net pe economie de numai 204 euro. Specialistii din sistem considera ca exista doua explicatii pentru salariile mari ale bancherilor. "In primul rand, introducerea cotei unice in urma cu un an a adus castiguri mari pentru cei cu salariile cele mai mari, iar angajatii din banci intra in aceasta categorie", spune Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

In al doilea rand, competitia din sistemul bancar s-a intensificat in ultima perioada. "Piata bancara s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani si nu exista inca suficienti specialisti, iar bancile ii atrag pe cei ai concurentei crescand in mod artificial salariile", considera Cristina Savuica, country manager la firma de recrutare de resurse umane Lugera& Makler. "Recrutam personal specializat pentru 7 banci si nu cred ca aceasta crestere din statistici este reala", mai spune insa ea.

Deocamdata, cererea de forta de munca pentru banci este mai mare decat oferta, iar acest lucru se traduce prin salarii foarte mari pentru a atrage specialisti in domeniu, considera Cristina Savuica. Tendinta de crestere a salariilor din sistemul bancar va continua si anul acesta, spune Radu Ghetea, dar se va opri in 2007. Odata cu reorganizarea BCR si a CEC, pe piata va aparea un surplus de forta de munca, care va determina o scadere a salariilor angajatilor din banci.

Salariile mari din banci trebuie privite insa cu atentie, spune Ghetea. In realitate, de cresterile salariale majore beneficiaza doar specialistii dupa care bancile alearga sa-i angajeze, in timp ce masa functionarilor bancari are salarii mult mai mici si cu cresteri mai reduse. Posturile cu adevarat banoase din sistem incep cu vanzatorii si analistii de credite, a mai spus seful ARB.

Statisticile arata ca cele mai mari salarii din 2005 au fost obtinute in domeniile cu un numar relativ mic de angajati, unde castigurile mari ale sefilor ridica semnificativ media din sector: industria tutunului, transporturi aeriene si companiile de asigurari.

La compania de produse cosmetice Oriflame Romania, salariile nete au crescut anul trecut cu 10% fata de 2004, datorita introducerii cotei unice de impozitare, spune Monica Tatoiu, directorul companiei. "Nu a fost necesara o alta majorare salariala in afara de cea ocazionata de cota unica", sustine ea. Pentru 2006, Oriflame are bugetata o crestere salariala medie de 7% in lei si circa 10% in euro, in conditiile in care "nicio multinationala nu acorda cresteri mai mari de 5% in euro", a mai spus Monica Tatoiu.

"Salariile in compania noastra depind de performantele fiecarui angajat si de oferta din piata", a declarat si Diana Klusch, external affairs manager la Procter&Gamble Romania. "Urmarim sa avem un pachet de beneficii, nu doar salariu, cat mai atractiv", a spus ea. Klusch nu a spus cat au crescut salariile angajatilor P&G Romania anul trecut. mihai.bobocea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO