Prima pagina

Saddam are musafiri in palatele din Bagdad. Neinvitati

08.04.2003, 00:00 14

Trupele aliate au reputat, ieri, mai multe  victorii rasunatoare pe frontul irakian reusind sa captureze, Palatul Republican, al lui Saddam Hussein aflat in centru Bagdadului. La Basra, britanicii au ocupat, de asemenea, Palatul Republican iar unul dintre cei mai cautati lideri irakieni, Ali Hassan Majeed, var al lui Saddam - supranumit Chemical Ali- a fost ucis. Ministrul britanic al apararii Geoof Hoon a declarat, ieri, ca fortele Garzii Republicane au fost injumatatire iar multi dintre luptarori au lasat armele si au plecat acasa. Aseara in centrul Bagdadului se dadeau, insa, lupte puternice in jurul hotelului Al-Rachid, cel mai celebru din Bagdad care era aparat de trupe paramilitare. Atacul aliatilor a fost sprijinit, pe toata durata zilei de ieri, de avioane si elicoptere de atac iar soldatii americani s-au angajat in lupte de gherila.
Pentru prima data de la inceputul luptelor americanii au anuntat ca ar fi descoperit, intr-un sit aflat in sudul tarii, arme de distrugere in masa. Ross Coffman, ofiterul cu relatii publice al diviziei a treia de infanterie americana a precizat ca situl se gaseste langa cetarea Hidiyah, la 100 de kilometri sud de Bagdad, fara sa dea, insa alte detalii. Reporterii care insosesc trupele au afirmat ca soldatii americani au fost evacuati dintr-un complex militar in regiunea Hidiyah dupa mai multe analize au indicat prezenta gazului sarin - un agent paralizant foarte puternic. Potrivt jurnalistilor analizele au fost efectuate de laboratoare mobile dupa ce mai mult de zece soldati ai diviziei 101 aeropurtate, care pazeau complexul, au inceput sa aiba ameteli, sa vomite iar pielea li s-a umplut de pete. Comandamentul central american din Ouatar a refuzat, ieri, sa comenteze informatia.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO