Prima pagina

Romanii si bulgarii nu mai pot cere nici viza pentru a ajunge in Marea Britanie

31.03.2004, 00:00 21



Ministrul britanic de interne, David Blunkett, a anuntat ieri o masura fara precedent - Marea Britanie nu mai acorda nici un fel de vize cetatenilor romani si bulgari. Decizia, care a surprins autoritatile romane, a fost facuta publica in Camera Comunelor, unde s-a dezbatut un scandal iscat la Londra pe marginea acuzatiilor opozitiei de la Londra la adresa Guvernului britanic, potrivit carora ar fi permis patrunderea in Regatul Unit a mii de romani si bulgari pe baza unor documente false.



Ambasada britanica la Bucuresti a transmis un comunicat laconic in care informeaza ca "toate cererile de viza se suspenda cu efect imediat, inafara cazurilor exceptionale si medicale, precum si pentru a fi langa familie in caz de deces sau de pericol de moarte". Nu se precizeaza cat anume va dura aceasta masura extrema. Mai ales ca, dintre tarile Uniunii Europene, romanii aveau nevoie de viza doar cand mergeau in Marea Britanie si in Irlanda.



Autoritatile romane au primit cu surprindere decizia oficialilor britanici. Purtatorul de cuvant al MAE, Cosmin Dobran, considera ca aceasta decizie va fi interpretata de toata lumea ca fiind "exagerata si nedreapta" pentru toti cetatenii romani care calatoresc legal in Marea Britanie. "Speram ca aceasta suspendare sa fie ridicata in curand si in acest sens actioneaza si Ambasada noastra la Londra", spune Dobran.



Ieri dimineata, Blunkett spunea ca ar fi posibila suspendarea doar a cererilor de emigrare depuse de romani si bulgari. Totul pornise de la un consul englez de la ambasada britanica de la Bucuresti, care a anuntat opozitia conservatoare ca mii de bulgari si romani fac rost de documente false pentru a obtine vize si apoi pentru a depune cereri de emigrare in Regatul Unit. El se plangea ca avertizase oficialii britanici, dar a fost ignorat. Opozitia a facut publica scrisoarea, diplomatul a fost suspendat, iar celor din subordinea lui david Bllunkett li s-a cerut demisia. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO