Prima pagina

Romania se bate cu Cehia pentru o noua investitie IBM

08.02.2007, 19:00 16

IBM, una dintre cele mai mari companii IT din lume, urmeaza sa ia o decizie privind deschiderea unui nou centru de servicii in Europa Centrala, cele doua tari care se afla pe lista scurta a companiei fiind Cehia si Romania, scrie presa internationala.
IBM si-a dezvoltat discret in Romania afacerile cu centre de servicii, care ajunsesera in trimestrul trei al anului trecut la aproximativ 500 de angajati.
Mihai Tudor, directorul general al IBM Romania, a declarat anterior pentru ZF ca numarul angajatilor IBM in Romania ar putea creste spectaculos - in functie de evolutia unor proiecte despre care nu a dorit sa ofere detalii. El a spus atunci ca va continua dezvoltarea centrelor de servicii IT, iar acestea isi vor extinde spectaculos numarul de personal.
Conform presei internationale, centrul care va fi deschis in Romania sau Cehia urmeaza sa fie axat pe oferta IBM de arhitecturi IT bazate pe servicii si va face parte dintr-o retea globala de alte asemenea centre.
Primul centru deschis de IBM in Bucuresti, Global Procurement Services Group (GPSG), a pornit in 1998 cu 10 angajati si avea in trimestrul trei al anului trecut peste 250. GPSG ofera servicii de consultanta, testare si dezvoltare de aplicatii software, dezvoltare de soft pentru circuite integrate, clientii fiind locali (sectorul bancar si public) si internationali. Cel de-al doilea centru IBM din Capitala, Application Services Delivery Center (AS), avea la deschidere, in urma cu peste doi ani, 5 angajati, iar anul trecut avea 200.
Romania a atras in ultimii ani investitii din partea mai multor giganti ai industriei IT, printre care HP, Oracle si Siemens, in centre de servicii si suport pentru clienti internationali sau locali.
Cel mai recent centru deschis in Romania este cel al Microsoft, care a fost inaugurat in prezenta lui Bill Gates, cofondator si chairman al Microsoft. In centrul Microsoft lucreaza aproximativ 100 de oameni, numarul acestora putand ajunge in urmatorii ani la 600.
Conform unui studiu al companiei DTZ Echinox, pana la sfarsitul anului trecut, in Romania exista 23 de centre de servicii si suport, fata de 10 in Bulgaria.
Numarul romanilor care lucrau anul trecut in asemenea centre era de aproximativ 3.000, iar numarul acestora ar putea creste in acest an cu aproximativ 2.000 - conform planurilor de angajare facute publice de companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO