Prima pagina

Reprezentantii SIF au aflat de la Erste ca profitul BCR s-ar putea tripla in trei ani

14.11.2006, 07:58 14

Profitul net al BCR s-ar putea tripla in urmatorii trei ani fata de nivelul estimat pentru acest an, de 250 milioane de euro, potrivit planului de dezvoltare, prezentat, luni, de actionarul majoritar Erste Bank celor cinci societati de investitii financiare (SIF), care detin 30% din actiunile BCR.

"Au fost discutate doar aspecte legate de programul de dezvoltare al bancii pentru atingerea parametrilor planificati pana in 2009. A fost un fel de punere la punct, cu actionarii minoritari, respectiv SIF, a programelor bancii, concepute de noua echipa de management condusa de Andreas Treichl", a declarat agentiei MEDIAFAX presedintele SIF Transilvania, Mihai Fercala.

El a mentionat ca au fost dezbatute, in detaliu, aspecte legate de cresterea profitului BCR, extinderea in teritoriu, dezvoltarea de noi produse si perfectionarea personalului.

Banca austriaca vizeaza o crestere anuala a profitului net al BCR cu 40% si un avans de 25-30%, pe an, pentru veniturile nete din dobanzi.

De asemenea, Erste Bank prognozeaza majorarea veniturilor nete din comisioane cu 15-20% anual.

Un alt reprezentant al SIF a explicat ca intalnirea a fost convocata pentru a fi discutate in detaliu documentele si strategia de dezvoltare a BCR, care vor fi prezentate in AGA, programata pentru 17 noiembrie.

"Indicatorii pentru urmatorii trei ani sunt foarte ambitiosi. Se urmareste triplarea profitului", a precizat sursa citata.

Intrebat daca Erste a facut vreo propunere pentru iesirea SIF din actionariatul BCR, Fercala a mentionat ca oferta de cumparare a actiunilor nu a fost adresata niciunui SIF, ci doar salariatilor BCR.

"Probabil vor face o astfel de propunere mai tarziu. Este greu de spus ce decizie vom lua, pana nu este prezentat ceva concret", a mai spus oficialul SIF Transilvania.

La discutii a fost prezent si vicepresedintele Consiliului de Supraveghere al BCR, Manfred Wimmer, responsabil cu managementul de programe la nivel de grup in cadrul Erste Bank.

Banca austriaca a anuntat la inceputul lunii octombrie, intr-o prezentare adresata investitorilor, ca ar putea investi, in urmatorii trei ani, 120 milioane euro in dezvoltarea sistemului informatic si a retelei teritoriale a BCR si a estimat ca procesul de integrare va presupune costuri de pana la 100 milioane euro.

Investitiile de 120 de milioane euro vor viza dezvoltarea sistemului informatic si optimizarea retelei teritoriale.

Pentru 2009, BCR a anticipat o rentabilitate de peste 35%. Rentabilitatea capitalului (return on equity - ROE) a fost, in primele opt luni, de 23,9%, comparativ cu nivelul de 17,9% in perioada similara din 2005.

BCR are in vedere extinderea retelei teritoriale cu aproximativ 200 de unitati. Recent, banca a inaugurat unitatea cu numarul 450.

Reorganizarea BCR va presupune separarea activitatilor de administrare a riscului de cele de creditare, precum si detasarea activitatilor din sectorului de retail de cele din sectorul corporate, a declarat la acea vreme directorul general al Erste Bank, Andreas Treichl.

De asemenea, Erste are in vedere si constituirea de provizioane in valoare de pana la 100 milioane euro.

BCR vrea sa obtina in acest an un profit net de 250 milioane euro, dupa ce in primele opt luni ale anului a raportat un profit net de 177,8 milioane euro.

Privatizarea BCR a fost finalizata la jumatatea lunii octombrie, cand Erste Bank a virat 3,75 miliarde de euro pentru preluarea institutiei de credit. Din aceasta suma, statul roman a incasat 2,2 miliarde de euro.

Activele BCR depasesc 10 miliarde de euro, plasand-o pe primul loc in topul bancilor din Romania.

Erste Bank a anuntat ca intentioneaza sa obtina in acest an un profit net cu 20% peste nivelul aferent anului trecut, de 712 milioane euro.

Pentru 2007, Erste Bank vizeaza o rata de crestere a profitului net de 25% peste nivelul aferent acestui an, incluzand si rezultatele BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO