Prima pagina

Renault renunta la 6.000 de angajati

10.09.2008, 19:46 27

Constructorul francez de automobile Renault, actionarul majoritar al Dacia, a pus la punct un plan detaliat de concedieri, necesar pentru a indeplini obiectivele privind profitul pe acest an, pe fondul problemelor din pietele dezvoltate.
Consiliul pentru forta de munca din cadrul companiei s-a reunit pentru a stabili detaliile planului, care ar putea duce la reducerea numarului de angajati cu cateva mii, de la nivelul actual de 134.000 de persoane.
Planurile grupului Renault de a reduce numarul angajatilor nu se aplica si in Romania, acesta vizand in principal uzinele din Franta.
"Planul de angajari al Automobile Dacia va continua si in urmatorii ani, acesta nefiind afectat de decizia Renault de a reduce numarul angajatilor", a spus Liviu Ion, directorul de comunicare al Automobile Dacia.
Renault a redus, in luna iulie, tinta de vanzari pentru 2009, de la 3,3 milioane la 3 milioane de automobile, din cauza incetinirii inregistrate pe principalele sale piete.
Grupul va prezenta in premiera la Salonul Auto de la Paris, in luna octombrie, noul model Megane, care va concura cu noul Golf, de la Volkswagen, prezentat luni in Islanda.
Cu ocazia lansarii noului Golf, directorul general al VW Martin Winterkorn a anticipat o deteriorare a conditiilor de piata in 2009.
Sindicatele se asteapta ca Renault sa renunte la 6.000 de locuri de munca in intreaga lume, din care 4.000 in Franta, respectiv 1.000 la uzina Sandouville, unde este produs modelul de top Laguna, care a inregistrat vanzari sub asteptari.
Constructorul francez nu este singura companie importanta din industria auto care reduce productia si personalul din cauza turbulentelor economice globale si cresterilor puternice ale preturilor materiilor prime si petrolului.
General Motors si Ford Motor au revizuit in scadere obiectivele de productie pentru a doua jumatate a anului, insa au mentinut atitudini optimiste privind o recuperare a vanzarilor in august, pe fondul stabilizarii indicilor increderii consumatorilor.
Cel mai mare constructor auto din lume, Toyota Motor, si-a redus in august prognoza de vanzari pe 2009 cu circa 7%.
Evolutia numarului inmatricularilor de masini noi in Europa de Vest va fi publicata pe 16 septembrie, iar analistii JD Power anticipeaza o scadere de 16% fata de august 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO