Prima pagina

Recuperera banilor de la FNI va dura mult

27.07.2000, 00:00 15



Garantia pe care a dat-o CEC pentru investitiile facute la FNI va intra in vigoare doar dupa ce se vor incheia toate procesele intre CEC si SOV Invest, intre investitori si SOV Invest si dupa ce se vor termina toate celelalte cai de recuperare a banilor.

Ajungerea, in cel mai rau caz, la executarea contractului de garantie va dura foarte mult timp, greu de estimat in acest moment.

CEC va face apel la decizia Tribunalului Bucuresti prin care s-a hotarat ca este valabil contractul semnat de fostul presedinte al CEC, prin care aceasta institutie garanta investitia initiala a celor care au cumparat unitati de fond la FNI.

In cazul in care CEC va pierde si al doilea proces, va face recurs la Curtea Suprema de Justitie. Daca si aici va pierde, contractul de garantie ar ramane valabil.

Dupa aceea vor urma procese intre investitori si SOV Invest prin care acestia trebuie sa-si reclame investitiile. Va avea loc o evaluare a despagubirilor cerute de investitori, dupa care vor urma executarile silite de bunuri ale celor care au condus societatea de administrare si ai membrilor Consiliului de Incredere al Fondului.

Intre timp trebuie sa se faca evaluarea activelor care mai exista la FNI si sa se caute celelalte active care au disparut.

Pana acum au fost inregistrate 219.118 reclamatii, depunatorii revendincand o suma de peste 6.700 mld. lei, suma investita initial de acestia fiind de 4.400 mld. lei. La FNI, imediat dupa prabusire, s-au mai gasit active estimate la 200-300 mld. lei.

Executarea garantiei CEC este ultima veriga in procesul de recuperare a banilor investitorilor. CEC ar trebui sa plateasca diferenta dintre suma recuperata din toata afacerea FNI si suma care se va stabili ca despagubire cuvenita investitorilor.

Surse judiciare au mentionat ca afacerea FNI, de recuperare a banilor si de despagubire, va dura mult timp, poate chiar ani.

Presedintele CEC a afirmat ca institutia va plati, daca se va ajunge la ea, din fondurile proprii si din profit. CEC nu va plati sub nici o forma din banii deponentilor.

La sfarsitul anului trecut, fondurile proprii ale CEC erau de 1.358 mld. lei. In prezent, CEC are un capital social de 642 mld. lei, iar la sfarsitul lunii iunie avea un profit brut de 522 mld. lei. In luna martie, soldul general al economiilor populatiei era de 14.255,9 mld. lei, iar totalul plasamentelor era de 16.748 mld. lei, din care cea mai mare parte reprezentau titlurile de stat si rezerva minima obligatorie tinuta la BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO