Prima pagina

RCS&RDS: Pe telefonia mobila tintim exclusiv segmentul de abonati

RCS&RDS: Pe telefonia mobila tintim exclusiv segmentul de abonati

Click pentru imaginea marita

31.07.2008, 19:03 58

RCS&RDS se va concentra in perioada urmatoare pe achizitia de abonati pentru serviciul de telefonie mobila, serviciile Digi.Mobil putand fi acum contractate si prin cele peste 200 de puncte de vanzare ale operatorului.
"Serviciile de telefonie mobila fara contract, prin cartele prepay reprezinta o optiune pe care o luam in calcul pe viitor, dar acum focusul nostru il reprezinta abonatii", a declarat Valentin Popoviciu, directorul de dezvoltare al RCS&RDS.
Operatorul de telecomunicatii are peste 1,1 milioane de clienti cu abonament pe segmentul de telefonie mobila, serviciu lansat in luna octombrie 2007. RCS&RDS ofera serviciul de telefonie mobila fara a percepe un tarif lunar, fiecare client primind in custodie si un telefon mobil 3G produs de compania chineza Huawei. La inceputul lunii mai, RCS&RDS a anuntat ca reteaua Digi.Mobil a companiei numara circa 800.000 de clienti.
Conform oficialilor companiei, toti clientii existenti ai serviciului Digi.Mobil al RCS&RDS au primit in custodie un mobil Huawei, ceea ce asigura producatorului chinez un loc de top in clasamentul celor mai bine vandute terminale de pe piata locala. Piata locala de telefoane mobile este estimata la circa patru milioane de unitati pe an.
Operatorul telecom afirma ca va continua parteneriatul cu Huawei. "Interesul nostru este ca utilizatorii nostri sa inceapa sa-si utilizeze cat mai repede cartela sim, iar solutia de a oferi mobile in custodie a fost foarte buna", a spus Ovidiu Ghiman, directorul comercial al companiei. El a declarat ca RCS&RDS nu va oferi, spre exemplu, telefoane Nokia in custodie, din cauza costurilor pe care le-ar prespune o asemenea alegere. El nu a oferit detalii, dar este de presupus ca la asemenea volume, de peste 1 milion de unitati, RCS&RDS a obtinut o reducere semnificativa de pret de la Huawei.
Desi operatorul nu percepe un abonament lunar si si-a asumat costul achizitionarii a peste un milion de telefoane mobile 3G pe care le ofera gratuit in custodie, oficialii RCS&RDS spun ca operatiunea de telefonie mobila este pe profit operational. "Niciun serviciu furnizat de RCS&RDS nu este pe pierdere. Telefonia mobila este pe profit operational", a raspus Valentin Popoviciu unei intrebari adresate de Ziarul Financiar. Conform oficialilor companiei venitul mediu pe utilizator (ARPU) pentru clientii DigiMobil este de circa 6,6 euro. "Venitul mediu pe utilizator este cu 40% mai mic decat nivelul ARPU de pe piata locala, de 11 euro", au spus oficialii RCS&RDS. Ei nu au oferit detalii suplimentare despre indicatorii financiari ai companiei.
De altfel, RCS&RDS nu a publicat niciodata detalii privind segmentarea veniturilor pe diversele segmente de business si ofera detalii sporadic despre activitatea companiei. RCS&RDS nu a creat de altfel, pana la aceasta data, o pagina web dedicata serviciului de telefonie mobila, desi a achizitionat domeniul digimobil.ro.
Reteaua de telefonie mobila a Digi.Mobil acopera prin intermediul unui numar de circa 900 de antene peste 180 de orase si multe alte localitati de dimensiuni mai reduse, precum si mai mult de 2.500 de kilometri de drumuri nationale, la care se vor adauga inca 1.083 de kilometri.
Valentin Popoviciu, omul care raspunde de proiectul 3G in cadrul companiei, a precizat ca RCS&RDS nu isi dezvolta reteaua de telefonie mobila doar cu compania Nokia, o parte din echipamente fiind achizitionate de la Huawei. El a evitat sa ofere detalii exacte, mentionand doar ca cei doi producatori au o contributie relativ egala la realizarea retelei. In ceea ce priveste planurile de viitor, directorul comercial al RCS&RDS, Ovidiu Ghiman, a afirmat ca, pana la finele anului, operatorul va lansa serviciile de internet mobil in reteaua Digi.Mobil.
"In prezent, serviciile de date sunt disponbile pentru un anumit numar de clienti persoane juridice si fizice. Pana la finele anului vom lansa o oferta comerciala pentru aceste servicii, obiectivul nostru fiind sa oferim serviciul la preturi acceptabile". Oficialul a precizat ca odata cu lansarea serviciilor de date compania ia in calcul si furnizarea unor servicii video si de continut.
RCS&RDS este unul dintre cei mai importanti operatori locali de telecomunicatii. La nivelul anului 2007, cifra de afaceri a grupului RCS&RDS, care este prezent, in afara de Romania, si in Serbia, Croatia, Slovacia, Cehia si Ungaria, a depasit 500 mil. dolari, potrivit lui Popoviciu.
In alta ordine de idei, Popoviciu a spus ca listarea RCS&RDS la bursa din Londra ar putea avea loc doar in cazul aparitiei unor proiecte noi de dezvoltare a companiei si dupa o analiza prealabila a conditiilor existente pe piata de capital. "In acest moment, finantarea proiectelor de dezvoltare ale grupului RCS&RDS este acoperita dintr-un credit de 500 milioane de dolari contractat la inceputul acestui an. Daca vor fi necesare surse de finantare pentru noi proiecte, vom lua in calcul si listarea actiunilor pe piata de capital internationala", a adaugat Popoviciu.
Consortiul de banci care a acordat creditul grupului RCS&RDS a fost condus de ING Bank si Citibank.
La inceputul lunii noiembrie 2007, RCS&RDS a anuntat ca renunta pentru moment la listarea certificatelor globale de depozit pe bursa de valori din Londra ca urmare a conditiilor nefavorabile existente pe piata.
Omul de afaceri Zoltan Teszari, 38 de ani, detine controlul operatorului telecom RCS&RDS printr-un pachet de 43,01% din actiunile companiei, titlurile fiind detinute in mod direct si prin alte doua companii (RCS Management si Cable Communications Systems N.V.).


Ovidiu Ghiman este director comercial al RCS&RDS din anul 2004, fiind responsabil de vanzari, relatiile cu clientii si operatiunile comerciale. El a intrat in companie in 1998, cand s-a angajat ca branch manager in Cluj. Un an mai tarziu, Ovidiu Ghiman a fost promovat la sediul din Bucuresti al companiei, pentru ca in anul 2000 sa preia responsabilitatile pentru vanzarile la nivel national ale RCS&RDS pentru serviciile de internet si date.

Valentin Popoviciu, directorul de dezvoltare al afacerilor RCS&RDS, a inregistrat un parcurs profesional asemanator cu cel al lui Ovidiu Ghiman in cadrul operatorului. Popoviciu s-a angajat in cadrul RCS&RDS in 1998 ca branch manager in Constanta, si a devenit un an mai tarziu directorul de dezvoltare al afacerilor RCS&RDS. In prezent, el este omul care se ocupa de dezvoltarea retelei 3G a companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO