Prima pagina

Raiffeisenbank a depus oferta pentru Banca Agricola

06.03.2001, 00:00 17



Consortiul format din banca austriaca Raiffeisenbank si Fondul Romano-American de Investitii (FRAI) au depus ieri la Autoritatea pentru Privatizare (fostul FPS) o oferta ferma pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni al Bancii Agricole.

Negocierile cu oficialitatile romane pe marginea ofertei prezentate vor fi demarate in aceasta saptamana, principala problema fiind, potrivit unor surse autorizate, majorarea de capital a Bancii Agricole, si mai exact momentul in care va fi facuta aceasta.

"Foarte putina lume stie ca membrii Camerei Deputatilor au abrogat recent un anumit alineat al articolului 2 din ordonanta de urgenta 210/2000 privind recapitalizarea bancii si ca sunt sanse ca acesta sa fie abrogat si maine (astazi-n.r) cand va fi luata in discutie in Senat", au declarat sursele citate.

Respectivul alineat suna cam asa :".. formalitatile de majorare a capitalului social al Bancii Agricole vor fi demarate numai dupa varsarea de catre investitor intr-un cont de blocare (escrow account) a sumei negociate ca pret al privatizarii bancii". Prin eliminarea acestui alineat automat, majorarea de capital a bancii se va face anterior privatizarii, lucru considerat normal si cerut cu "insistenta" de Raiffeisenbank.

"Banca austriaca are posibilitatea sa cumpere pana la 90% din actiunile Bancii Agricole, mai ales ca saptamana trecuta a primit din partea BNR avizul pentru a deveni actionar majoritar al bancii romanesti.

Ceea ce vor acum este sa stie exact cat cumpara si de la cine.In urma abrogarii respectivului alineat se asteapta intai majorarea de capital, exercitarea dreptului de preemtiune din partea tuturor actionarilor, inclusiv a Societatilor de Investitii Financiare (SIF), si abia apoi se va semna contractul de vanzare-cumparare de actiuni", mai mentioneaza sursele citate.

Raiffeisenbank si-a anuntat la inceputul lunii februarie intentia de a cumpara Banca Agricola, angajand pentru a-i oferi consultanta cabinetele de avocatura ArentFox si Racoti-Predoiu &Asociatii.

Presedintele bancii, Eugen Radulescu nu a dorit sa comenteze pe aceasta tema dar a mentionat ca "odata realizata privatizarea, asteptata a se incheia inainte de termenul limita - 31 martie - , se va termina cu intrebarea cat va mai costa contribuabilul roman sustinerea Bancii Agricole".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO