Prima pagina

"Am fost rapiti. Nu e o gluma. Ajutor!"

30.03.2005, 00:00 35


Trei jurnalisti romani sunt dati disparuti la Bagdad, de luni seara. Este vorba despre Ovidiu Ohanesian, de la Romania libera, si Marie Jeanne Ion si Sorin Dumitru Miscoci, de la Prima TV. Ei se aflau in Irak de saptamana trecuta pentru a lua interviuri noilor lideri politici de la Bagdad. Deplasarea ar fi fost suportata de un om de afaceri irakiano-american, care are interese si in Romania. Ultimele vesti de la cei trei jurnalisti provin chiar din momentul in care se presupune ca au fost rapiti. Mai precis, vestea despre posibila lor rapire a fost transmisa telefonic, de catre Marie Jeanne Ion. Jurnalista tocmai vorbea la telefon cu directorul stirilor de la Prima TV. Convorbirea, pusa pe speaker, a fost ascultata de mai multe persoane. Acestea spun ca jurnalista incerca sa explice cuiva, in limbile araba si engleza, ca nu are rost sa ii rapeasca.


"Nu ne omorati, suntem dintr-o tara saraca si nu avem bani", ar fi spus jurnalista. Conform unui comunicat transmis de Prima TV, s-a mai inteles din convorbire ca jurnalistii se afla intr-o masina cu care trebuiau sa ajunga in cartierul Al Hamiryah. Unii dintre cei care au ascultat convorbirea sustin ca s-ar fi inteles ca Sorin Miscoci, cameraman la Prima TV, ar fi fost bagat in portbagajul unei masini. Ulterior, conducerea Prima Tv a primit un SMS de la Marie Jeanne Ion: "Am fost rapiti. Nu e o gluma. Ajutor! Ajutor!".


Pana la inchiderea editiei, nici o grupare nu revendicase rapirea jurnalistilor. Potrivit analistului politic francez Nicolas Henin, revendicarile pot avea loc cu pana la zece zile dupa producerea incidentului, aceasta fiind o tactica a rapitorilor, care vor astfel sa sporeasca presiunea si care negociaza, in acelasi timp, si cu grupari teroriste, si cu guvernele celor rapiti.


Coordonatorul regional de politici sociale in Irak, Simona Marinescu, a declarat ieri la BBC ca exista retele in Irak care rapesc persoane pe care apoi le vand unor grupari care poarta apoi negocieri.


Potrivit lui Marinescu, este foarte posibil ca jurnalistii romani sa fi fost rapiti chiar din hotel, pentru ca la acea ora, in jur de 20.00, nimeni nu risca sa iasa pe strazile Bagdadului. Hotelul nu face parte din zona securizata, a mai spus Simona Marinescu. Totodata, Marinescu delcara ieri dimineata ca jurnalistul de la Romania libera nu ar fi fost rapit. Totusi, cei de la Romania libera nu au mai putut lua legatura cu el tot de luni seara.


Autoritatile romane au reactionat neobisnuit de prompt. Ministerul Afacerilor Externe a constituit, impreuna cu principalele servicii secrete, o echipa de gestiune informativa a situatiei, iar Presedintia a organizat un grup operativ, alcatuit din MAE, SRI, SIE si DIA, coordonat de seful statului, care "sa ii gaseasca cat mai repede si in bune conditii pe ziaristii disparuti".


Au fost contactate si serviciile aliate, a declarat Traian Basescu. Ambasada SUA in Romania a transmis ca impartaseste ingrijorarea poporului roman si sprijina toate eforturile pentru gasirea celor trei.


Trupele romane din Irak cuprind si un detasament special format din 56 de militari, care poate strange informatii in cazul rapirii jurnalistilor romani, dar numai din aria sa de responsabilitate, care se afla la circa 250 de km de Bagdad, a declarat pentru Mediafax purtatorul de cuvant al MapN, Gelaledin Nezir.


Disparitia celor trei jurnalisti romani a avut loc in ziua in care presedintele Traian Basescu vizita trupele romanesti din Irak si la o zi dupa ce un sondaj CURS arata ca 55% dintre cei chestionati se impotrivesc prezentei militarilor romani in Irak.


Corespondentul Radio Romania la Bagdad, citat de site-ul revistapresei.ro, declara ieri dupa-amiaza ca ar fi fost revendicata de gruparea iordaniana condusa de liderul Abou Mousab Al - Zarqoui, mana dreapta a lui Osama Ben Laden in Irak. Informatia nu fusese confirmata la inchiderea editiei.




Dan Dumitru, director Stiri Prima:  "Cei de la Al-Jazeera ne-au spus ca de obicei dureaza cateva zile de la rapire pana cand apar semnale ale agresorilor. Acestia fac, fie presiuni politice, fie cer o rascumparare. Negocierile se poarta apoi, mai mult sau mai putin la suprafata".


Calin Popescu Tariceanu: "Zona in care a disparut grupul de trei jurnalisti nu este o zona caracterizata prin rapiri, ci mai degraba prin acte talharesti, banditesti, asa incat pot sa spun ca exista o raza de speranta".


Traian Basescu: "Ii asigur pe cetatenii romani ca statul roman are si vointa si capacitatea de a-si apara cetatenii."


Generalul de brigada Teodor Frunzetti, comandantul Comandamentului 2 Operational Buzau, unitate care coordoneaza misiunile din strainatate: "Era obligatoriu ca jurnalistii sa aiba asigurata protectie, altfel nu aveau ce cauta. Si-au asumat un mare risc. Fie ca au luat lucrurile in joaca, fie ca cine i-a informat la fata locului nu a facut-o cu simt de raspundere si cu profesionalism".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO