Prima pagina

Putin vrea rezultate grabnice de la ancheta privind atentatul cu bomba

14.08.2000, 00:00 15



Presedintele rus Vladimir Putin a cerut serviciilor secrete si Ministerului de Interne sa intensifice ancheta in cazul atentatului cu bomba care a avut loc saptamana trecuta la o statie de metrou din Moscova si care s-a soldat, potrivit unui bilant recent, cu 11 morti si 97 de raniti, multi dintre acestia suferind arsuri de diferite grade, relateaza Reuters. Surse medicale au declarat ca numarul deceselor ar putea sa creasca, avand in vedere ca multi raniti sunt in stare grava.

Putin a avut o intrevedere cu premierul Mihail Kasianov, cu ministrul Apararii, Igor Sergheiev, cu cel de Interne si cel al Afacerilor Externe, Vladimir Rusailo si Igor Ivanov, cu secretarul Consiliului de Securitate, Serghei Ivanov, si cu seful serviciilor secrete (FSB), Nikolai Patrusev. Ordinul presedintelui reflecta nemultumirea sa fata de lipsa de progrese in mersul anchetei.

Nikolai Iakovlev, comandantul adjunct al echipei de anchetatori, a declarat sambata televiziunii publice ruse ca exista mai multe piste ale anchetei. "Pista cecena nu este o prioritate. Verificam si alte variante", a spus Iakovlev.

Ministrul adjunct de Interne, Vladimir Kozlov, a declarat la randul sau ca anchetatorii urmaresc trei piste: un atentat pus la cale de "extremisti", un diferend comercial si un asasinat. Prima pista, aceea "a unei crime comise de membrii unei organizatii extremiste", corespunde ipotezei unui act terorist ai carui "comandanti si organizatori se afla in Cecenia", a precizat ministrul adjunct.

Ipoteza unui diferend de ordin economic a aparut in momentul in care politia a descoperit ca relatiile erau tensionate intre magazinele si diversele structuri comerciale amplasate in pasajul subteran unde s-a produs explozia. A treia pista este aceea a unui "asasinat comandat, care viza cateva persoane ranite in explozie", a adaugat Kozlov.

Numerosi oficiali rusi au indicat in cursul serii ca pista cea mai verosimila este aceea a unui atentat cecen. Reglarile de conturi de tip mafiot si asasinatele comandate au devenit evenimente curente in Rusia dupa sfarsitul URSS.

Un incident petrecut vineri seara vine in sprijinul primei piste urmarite de anchetatori. Departamentul federal pentru lupta impotriva criminalitatii a anuntat ca un barbat de origine cecena a fost arestat la Moscova, dupa ce asupra lui a fost descoperita o cantitate de explozibili, relateaza Mediafax.

Barbatul, interpelat in Hotelul Salut din sud-vestul capitalei, face parte dintr-o importanta banda criminala care opereaza de mai multi ani in acest oras, a indicat departamentul rus, fara a preciza cantitatea de explozibil retinuta.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO