Prima pagina

Putin catre UE: Nu aveti marja de manevra!

09.09.2008, 00:01 26

"Avem prea multe resurse de care partenerii nostri nu pot pur si simplu sau le este foarte greu sa se dispenseze. Rusia este bogata in resurse de gaz, petrol, metale, ingrasaminte chimice si lemn si tocmai de acestea are nevoie economia mondiala", a declarat Putin, sambata, intr-un interviu televizat.
"Orice s-ar intampla si orice s-ar spune, adevarul este de partea noastra. Noi ne conducem intr-un mod cu totul moral si conform dreptului international in vigoare", a sustinut Putin, adaugand amenintator: "Daca anumite state europene doresc sa serveasca interesele politice straine ale altei tari (Putin nu a numit-o, dar este cel mai probabil vorba despre Statele Unite - n.n.), ceea ce si fac, nu putem face nimic impotriva".
Si, a mai adaugat fostul lider de la Kremlin: "Nu suntem obligati sa ne scuzam in fata oricui, deoarece suntem convinsi de justetea actelor noastre".
Interviul a fost acordat sambata trecuta (in chiar ziua in care vicepresedintele american Dick Cheney, aflat intr-un turneu european, a acuzat Moscova ca se foloseste de arma energiei si de metodele sovietice de intimidare), dar a fost preluat abia ieri de agentia RIA Novosti in momentul in care o delegatie europana la cel mai inalt nivel se afla la Moscova.
Atacul asupra Georgiei de luna trecuta a reprezentat unul dintre cele mai tensionate momente din relatiile deja incordate dintre Rusia si Occident.
In incercarea de a rezolva criza din Caucaz si de a convinge Rusia sa-si retraga trupele rusesti de pe teritoriul Georgiei, ieri o misiune a Uniunii Europene, formata din presedintele francez Nicolas Sarkozy, presedintele Comisiei Europene Manuel Barroso si Inalt Reprezentantul pentru Politica Externa al UE Javier Solana, a sosit la Moscova pentru a discuta cu presedintele rus Dmitri Medvedev.
Sarkozy, a carui tara detine in prezent presedintia rotativa a Uniunii Europene, si-a propus sa discute planul de pace de sase puncte semnat atat de Moscova, cat si de Tbilisi. In ciuda semnarii de ambele tari a documntului, Moscova nu si-a retras trupele "in pozitiile preconflict", asa cum prevede acordul.
Vizita trioului european la Moscova a avut loc la inceputul unei saptamani incarcate, care va fi marcat de summit-ul UE-Ucraina, ce va incepe azi si care se va axa pe pozitia vulnerabila a acestei tari intre Rusia si Vest, relateaza Financial Times in editia electronica de ieri.
Tot ieri, Curtea Internationala de Justitie a inceput o audiere, pentru trei zile, consacrata cererii Georgiei de a ordona de urgenta Rusiei "incetarea epurarii etnice" in Osetia de Sud si in Abhazia.
Multi analisti au evocat un nou Razboi Rece inca de cand intentia SUA de a implementa un scut antiracheta in Polonia si Cehia si extinderea NATO spre est erau in atentia opiniei publice. Cu toate acestea insa, atat Vladimir Putin, cat si actualul presedinte rus, Dmitri Medvedev, au exclus de fiecare data ipoteza inceperii unui nou Razboi Rece, dar este de observat inasprirea tonului din partea oficialilor rusi.
"Un nou Razboi Rece este imposibil", sustinea Putin la summit-ul NATO din aprilie de la Bucuresti. Putin a sustinut ca nu vede nicio posibilitate de declansare a unui nou Razboi Rece pentru ca "nu este in interesul nimanui". Mesajul din acea vreme pentru Washington si ceilalti lideri occidentali era: "Sa fim prieteni, oameni buni!".
Cu toate acestea, tonul dur din prezent al liderilor de la Kremlin marcheaza o perioada de raceala intre Rusia si Vest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO