Prima pagina

Punct final in restituirea caselor nationalizate in Bucuresti: 1,5 ani

10.08.2001, 00:00 27



Procesul de retrocedare a caselor nationalizate ar urma sa fie incheiat, cel putin la nivelul Capitalei, in aproximativ 18 luni.

Primaria generala va continua sa primeasca dosare in revendicare si dupa termenul limita de depunere a notificarilor - 14 august - indiferent daca Executivul va decide sau nu prelungirea acestuia cu inca trei luni, a anuntat ieri primarul general Traian Basescu.

Dupa ultimile evaluari, in Bucuresti vor fi restituite peste 15.000 de locuinte si spatii cu alta destinatie (restaurante, service-auto, terenuri) majoritatea acestora aflate in zonele centrale sau rezidentiale precum Primaverii sau Cotroceni.

Pana in prezent, la nivelul Capitalei au fost depuse 10.200 de dosare in revendicare, primaria constatand ca 9.200 dintre acestea sunt corecte, a declarat ieri primarul general Traian Basescu

Cu toate ca Legea 10/2001, de retrocedare a imobilelor nationalizate, stipuleaza ca dosarele in revendicare transmise primariilor trebuie sa contina doar copii dupa actele originale care indreptatesc restituirea, Primaria Bucurestilor a dispus ca acestea sa fie autentificate la notariat.

"Este un sistem de protectie la fraudare. Cred ca nimeni nu-si face iluzia ca, in jurul acestor retrocedari, nu colcaie tot felul de mafioti", a motivat Basescu decizia care-i va costa ceva mai mult pe fostii proprietari.

"Din acest punct de vedere corectitudinea notarilor este vitala", spune primarul general, care, pentru a mai indulci amarul celor care vor trebui sa scoata sume frumusele din buzunar pentru a se incadra in dispozitiile administratiei bucurestene, a facut un "apel" la notari "sa nu perceapa taxe foarte mari" pentru cei care revendica dar sunt in acelasi timp saraci. "Eu nu pot sa impun taxa notariala si notarul", admite totusi primarul general.

"Examenul" reprezentat de aplicarea legii de retrocedare a imobilelor este, potrivit lui Basescu, esential pentru credibilitatea administratiilor locale.

"Pentru prima data administratiile locale au posibilitatea sa demonstreze ca aplica legea, n-o obstructioneaza, n-o interpreteaza. Este un moment in care poate fi demonstrata seriozitatea administratiei locale, in comparatie cu administratia centrala", sustine primarul general al Bucurestilor.

Mai mult, nici un primar nu se poate plange ca nu poate pune in aplicare legea sub motiv ca ar avea un consiliu local ostil, format in majoritate din consilieri ai altor partide, intrucat "puterea este in mod absolut in mana primarului", consiliul neavand vreo atributie in acest caz, spune Basescu.

El a anuntat ca, in calitate de presedinte al PD "a dat dispozitie" primarilor partidului sa puna legea in aplicare, imediat. La nivelul Bucurestilor procesul de retrocedare se va derula intr-un ritm rapid, in asa fel incat sa fie finalizat in 18 luni a mai spus Basescu.

Decizia primarului general de a primi notificari si dupa data limita de 14 august, anuntata in urma cu doua zile si intarita ieri, a produse nervozitate la Palatul Victoria.

Intr-un comunicat al Guvernului,, dat publicitatii in urma cu doua zile, se precizeaza ca Traian Basescu, "se situeaza in afara legii" prin decizia de a accepta si dupa termenul legal de 14 august a.c. cererile de retrocedare a unor imobile nationalizate.

Comunicatul motiveaza ca prelungirea termenului de depunere a notificarilor este o atributie a Guvernului sau a Parlamentului, si nu a primarului general. Printr-un proiect de ordonanta de urgenta, Executivul a aprobat, la mijlocul lunii iulie prelungirea cu trei luni a unor termene prevazute de Legea 10/2001 pentru depunerea notificarilor de retrocedare a unor imobile nationalizate, se spune in document.

Desi hotararea a fost luata luna trecuta actul normativ va aparea in Monitorul Oficial doar la inceputul saptamanii viitoare.

Amanarea aparitiei ordonantei in Monitorul Oficial l-a determinat pe Basescu sa ceara, la randul sau, prelungirea termenului si convocarea Legislativului, intrucat, potrivit Constitutiei, Executivul poate emite ordonante de urgenta doar pe timpul in care Parlamentul de afla in sesiune. El a amenintat ca daca Guvernul nu va prelungi termenul va primi notrificari si dupa 14 august.

Comunicatul Guvernului, corect esenta, ascunde iritarea ca primarul PD incearca sa acrediteze ideea ca el ar fi cel care a contribuit la luarea unei decizii favorabila fostilor proprietari. "Se stia ca noi am dispus prelungirea termenului, dar Basescu da cu gura pentru ca vrea sa culeaga roadele", sustin surse din partidul de guvernamant.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO