Prima pagina

PSD scoate artilerie grea - Geoana candideaza la fotoliul de primar de Bucuresti

04.05.2004, 00:00 24



Mircea Geoana a fost desemnat ieri candidat al PSD la functia de primar al Bucurestilor. Anuntul a fost facut de liderul acestui partid, Adrian Nastase, care a facut o declaratie de presa la finalul unei zile in care PSD si-a aruncat in cursa pentru alegerile locale pe unii dintre cei mai carismatici reprezentanti.



Schimbarea de ultima clipa a candidatilor PSD pentru marile orase nu-l include doar pe ministrul de Externe, Mircea Geoana, ci si pe cel al Administratiei si Internelor, Ioan Rus, care va candida la functia de primar al Clujului.



Mircea Geoana a reprezentat alegerea de ultim moment a PSD dupa ce Bogdan Niculescu Duvaz a figurat in posturi modeste in sondajele de opinie interne ale PSD - se pare ca nu era cunoscut si nici indeajuns apreciat pentru a deveni un contracandidat cu sanse pentru ofertele opoztiei - Traian Basscu pentru alianta PNL-PD si Dumitru Dragomir, pentru PRM.



Astfel, PSD il arunca pe Mircea Geoana intr-o competitie electorala la Bucuresti, un oras pe care nu l-a castigat niciodata. Atuul actualului ministru de externe este discursul occidental, exersat in timpul carierei diplomatice. A fost cel mai tanar purtator de cuvant al Ministerului de Externe, cel mai tanar ambasador roman in Statele Unite. Tot la capitolul atuuri intra si sondajele de opinie in care Geoana se bucura de una dintre cele mai inalte cote - de popularitate si de credibilitate intre politicienii romani. Exista sondaje in care a ost cel mai apreciat lider al PSD. De aceea, numele sau a fost vehiculat intre posibilii candidati ai PSD la prezidentialele din acest an (postura pe care a refuzat-o). Fusese luat in calcul si pentru postul de premier, in cazul in care PSD ar castiga alegerile parlamentare.



Nu exista inca indicii despre locul pe care Geoana l-ar ocupa in ierarhia PSD, in posturile guvernamentale, in cazul in care ar castiga alegerile din Capitala iar PSD, alegerile preidentiale si parlamentare. Potrivit unor analisti (vezi pag 9), o validare a sa la Bucuresti ar insemna un capital politic care i-ar crea un avantaj considerbil in interiorul PSD.



Analistul politic Cristian Parvulescu considera ca desemnarea drept candidat la Primaria Capitalei a ministrului Mircea Geoana poate sa ajute PSD sa obtina un scor mai bun la Bucuresti, nu neaparat victoria. Asa cum arata sondajele de opinie, romanii il percep pe Mircea Geoana drept politicianul cu cea mai mare credibilitate si, in consecinta poate fi un contracandidat puternic. Pe de alta parte, Parvulescu crede ca poate fi vorba si de o strategie deliberata in doi timpi a PSD pentru a induce in eroare adversarul si a orienta campania electorala intr-o directie anume. Este o repetare a strategiei PD din 2000, cand Traian Basescu si-a anuntat candidatura in ultimul moment. Analistul politic spune insa ca aceasta strategie in doi timpi a PSD nu il vizeaza pe Traian Basescu. Important este pentru PSD sa mentina conducerea primariilor de sectoare si majoritatea in Consiliul General al Municipiului Bucuresti. "Candidatura lui Mircea Geoana poate oferi listelor de consilieri ai PSD notorietate si protectie, in sensul ca candidatii la primariile de sector vor fi mai putin expusi atacurilor", apreciaza Cristian Parvulescu. El mai remarca faptul ca introducerea lui geoana in cursa electorala poate creiona o dezbatere pozitiva intrucat publicul nu este pregatit sa accepte un Mircea Geoana in centru unei campanii negative.



In ceea ce priveste evolutia politica a ministrului de externe, dupa acest moment electoral, Cristian Parvulescu considera ca daca va fi ales primar al Capitalei, cariera politica a lui Geoana va stagna o perioada de timp. In cazul in care nu ar castiga alegerile dar ar obtine un scor electoral bun, Mircea Geoana ar putea fi lansat in campania electorala prezidentiala, considera Cristian Parvulescu.





Opozitia minimalizeaza sansele lui Geoana



Presedintii Aliantei PNL-PD au pus lansarea candidaturii ministrului de externe pe seama "disperarii PSD" de a se folosi de notorietatea ministrului de externe pentru a castiga administratia Bucuresti insa, sustin ei, rezultatul electoral nu va fi influentat.



"Pentru mine, prezenta lui Geoana nu spune nimic. Inca mai astept ca PSD sa scoata in competitie un politician legitim pentru acest partid, cum ar fi Miron Mitrea sau Dan Ioan Popescu. Infrangerea lui Geoana la Bucuresti ar fi greu de cuplat cu o infrangere a PSD, pentru ca el a fost omul lui Emil Constantinescu, a intrat de doi ani in partid, unde nu are influenta. Este disconfortant pentru noi faptul ca PSD ne propune oameni fara vechime in partid, ca apoi sa spuna ca nu am infrant partidul", a declarat ieri Traian Basescu, presedintele PD, actual primar al Capitalei. Basescu a sustinut ca PSD isi va mai schimba odata candidatul pana la inceperea campaniei electorale, pe 8 mai. In plus, Basescu sustine ca desemnarea candidaturii lui Geoana este expresia faptului ca el a fost "in batalie" cu Guvernul nu cu primarii de sectoare si consilierii PSD.



In acelasi timp, Basescu a spus ca este "exclus" sa-l reprimeasca in PD pe Bogdan Niculescu-Duvaz ( fost lider al acestui partid, plecat la PSD in urma cu doi ani) intrucat acesta ar fi "jugravit in negru partidu care l-a afirmat politic".



Mai temperat, presedintele PNL, Theodor Stolojan, a spus ca ministrul Mircea Geoana nu este potrivit pentru portofoliul de primar al Capitalei si ca exista diferente fundamentale intre ceea ce a facut Geoana ca ambasador si ceea ce ar avea de facut ca primar. "Geoana nu are absolut nici un atu in a fi un primar competent. Este doar o incercare disperata a PSD de a folosi notorietatea lui pentru competitia electorala din Bucuresti", apreciaza Stolojan.





Duvaz, asteptat in zadar de sustinatori



Schimbarea neasteptata in strategia electorala a PSD a dus si la un moment penibil. Grupul de sustinatori ai lui Bogdan Niculescu-Duvaz - format din artisti cunoscuti intre care Monica Anghel, Marcel Pavel, Florina Cercel, George Ivascu, Nicu Alifantis, Rodica Popescu-Bitanescu, Irina Schrotter - si-au asteptat la Clubul Floreasca mai bine de o ora politicianul favorit. In zadar insa. In absenta amfitrionului, invitatii au stat de vorba si au servit delicatesele pregatite pentru evenimentul anuntat cu o saptamana in urma. Intre invitati si doi colegi de partid ai proaspatului fost candidat: Alexandru Sassu si Mihai Malaimare, care spuneau ca nu stiu nimic de schimbarile petrecute in ultimele ore. zf@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO