Prima pagina

Progrese minuscule la negocierile din Macedonia

01.08.2001, 00:00 16



In timp ce negocierile din Macedonia au intrat ieri in a patra zi fara semne ca se apropie de un rezultat concret, Ministerul de Interne a solicitat unor tribunale sa emita mandate de arestare pentru 11 lideri ai rebelilor albanezi.

Anuntul a provocat o riposta dura din partea politicienilor albanezi care participa la negocieri, desi cei vizati nu participa la discutiile din statiunea Ohrid, relateaza CNN.

"Exista o tendinta a unei parti din guvernul macedonean catre subminarea negocierilor", a declarat vicepresedintele Partidului pentru Democratie si Prosperitate (PDP), Abduladi Vejseli.

La Skopje au aparut semne ale unor tensiuni intre Ministerul de Interne, condus de nationalistul Liube Boskovski, care a solicitat mandatele de arestare, si ceilalti lideri macedoneni.

Ministerul Apararii, acuzat de Boskovski ca nu actioneaza decisiv impotriva rebelilor, a ripostat declarand ca armata respecta incetarea focului si l-a acuzat pe ministrul de interne ca incearca sa produca diviziuni in fortele armate.

"Intr-un moment in care fortele macedonene trebuie sa se concentreze asupra mentinerii integritatii teritoriale si a suveranitatii tarii, ultimul lucru de care avem nevoie este o ruptura in cadrul fortelor de securitate", se arata intr-o declaratie a Ministerului Apararii.

Intre timp, negociatorii trebuie sa incerce sa incheie cat mai rapid discutiile pe marginea statutului limbii albaneze in Macedonia, unde circa un sfert din populatie este albanofona.

Desi negocierile erau intr-o faza critica in cursul zilei de luni, "o evolutie pozitiva" a fost inregistrata in cursul serii, potrivit unor surse apropiate partidelor macedonene.

Macedonenii si albanezii au cazut de acord in ceea ce priveste folosirea oficiala a limbii albaneze in regiunile populate de albanezi in proportie de cel putin 20%, au afirmat sursele citate.

Partidele albaneze cer insa ca limba albaneza sa fie recunoscuta ca a doua limba oficiala in Parlament si Guvern, ceea ce macedonenii refuza in mod categoric.

In timp ce diplomatii occidentali vad semne pozitive, tabara albaneza subliniaza ca nu s-a obtinut nimic. "Nu avem inca decizii concrete. Discutam inca despre chestiunea limbii, incercand sa ne apropiem pozitiile", a declarat Vejseli.

Negocierile se desfasoara in resedinta de vara a sefului statului, Boris Trajkovskisi sunt mediate de FranA§ois Léotard din partea Uniunii Europene si James Pardew, reprezentant al Statelor Unite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO