Prima pagina

Profit de 151 miliarde de lei la Banca Transilvania

11.06.2001, 00:00 11



Actiunile Bancii Transilvania din Cluj reintra de astazi la tranzactionare la Bursa de Valori dupa o suspendare de trei zile pentru inregistrarea unei majorari a capitalului social.

Pretul actiunilor Bancii Transilvania a crescut sustinut in ultimele saptamani pe fondul speculatiilor privind intrarea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) ca actionar al bancii clujene, dar si ca urmare a rezultatelor financiare foarte bune inregistrate de banca clujeana de la inceputul anului.

Banca Transilvania Cluj a obtinut un profit net de 151 miliarde de lei in primele cinci luni ale anului, in conditiile in care veniturile totale au fost de 619 miliarde de lei. Profitul net pe intreg anul 2000 a fost de 178 miliarde de lei. Societatea avea la sfarsitul lunii mai active totale de 3.712 miliarde de lei.

Ratele financiare ale Bancii Transilvania la sfarsitul lunii trecute aveau valori foarte bune. Rentabilitatea capitalurilor proprii era la sfarsitul lunii mai de 21,4% in timp ce ponderea creditelor restante si indoielnice in total credite era mica, de numai 0,14%.

Pretul actiunilor bancii a crescut sustinut in ultima perioada la Bursa de Valori. Pe parcursul acestei luni cursul actiunilor bancii clujene a inregistrat o crestere de 18%, pana la 1.850 lei/actiune.

In ultima parte a lunii aprilie cotatia actiunilor Bancii Transilvania a inregistrat, de asemenea, un salt spectaculos dupa anuntarea rezultatelor financiare pe primele trei luni ale anului. Cotatia actuala a Bancii Transilvania a lasat cu mult in urma minimul absolut de 1.350 lei/actiune, inregistrat in martie.

In prezent actiunile Bancii Transilvania sunt suspendate de la tranzactionare pentru inregistrarea in registrul Bursei de Valori a ultimei majorari a capitalului social, finalizata pe data de 31 mai.

Actionarii Bancii Transilvania au decis pe 30 martie majorarea capitalului social al bancii prin capitalizarea rezervelor constituite din profitul net, actiunile distribuite salariatilor ca stimulente precum si din reevaluare activelor de la sfarsitul anului trecut.

Capitalul social al bancii a crescut in urma acestor operatiuni la 336 miliarde de lei, iar capitalurile proprii sunt de 718 miliarde de lei (circa 24 milioane de dolari). Banca Transilvania a fost infiintata in 1993 cu un capital social echivalentul a 2,4 milioane de dolari.

Capitalizarea bursiera a Bancii Transilvania, calculata in functie de ultima cotatie a actiunilor este de 21,9 milioane de dolari.

Pe piata bancara se vehiculeaza in prezent informatii potrivita carora BERD se afla in tratative pentru a cumpara 15% din Banca Transilvania, prin achizitionarea actiunilor de la actualii ei actionari sau prin majorare de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO