Prima pagina

Privatizarea Petrom a produs in sfarsit liberalizarea pietei carburantilor

24.01.2005, 00:00 34

Schimbarea politicii de preturi la Petrom, liderul pietei petroliere interne proaspat intrat in portofoliul grupului austriac OMV, a adus piata romaneasca a carburantilor foarte aproape de o liberalizare completa, indelung asteptata de catre toate companiile locale si internationale.
Anuntul Petrom ca va actualiza de acum preturile la carburanti in functie de cotatiile internationale ale produselor petroliere si mediul concurential local este bine primita de ceilalti jucatori de pe piata benzinariilor, care este de asteptat sa opereze masuri similare in ceea ce priveste preturile.
Ani la rand, politica de preturi a Petrom nu a tinut seama de cotatiile internationale ale produselor petroliere, lucru care a afectat companiile de pe piata de profil si le-a facut sa inregistreze pierderi aproape in fiecare an.
Ca urmare a noii politici a Petrom, bazata " pe practicile europene din industria petroliera", preturile se vor putea schimba lunar sau chiar saptamanal, urmand "sa varieze asa cum se intampla si pe pietele din Europa de Vest", a explicat pentru Ziarul Financiar Tamas Mayer, responsabil cu politica de comercializare a Petrom si membru al Comitetului Director al Petrom.
"Privatizarea Petrom a produs, asa cum m-am asteptat, liberalizarea pietei in ianuarie. Rompetrol pregateste pana la 1 februarie trecerea la o politica de schimbare saptamanala a preturilor (la pompa - n.r.). Acestea vor trebui sa tina seama de cotatiile internationale", afirma Dinu Patriciu, presedintele si principalul actionar al grupului privat Rompetrol, al doilea jucator ca marime de pe piata. Grupul rus LUKOil, care ocupa a treia pozitie pe piata romaneasca, a trecut inca de acum aproximativ zece zile la reducerea preturilor la rafinaria Petrotel Ploiesti, precum si in reteaua proprie de benzinarii, spun surse din cadrul companiei.
"Anuntul facut de Petrom este primul pas catre o liberalizare completa. Este un semn bun. Vom vedea ce se intampla cu preturile la rafinarie si la depozitele angro de carburanti", este de parere Antonio Cambiotti, presedintele Agip Romania, filiala locala a grupului italian Eni. "Oricum masura imbunatateste predictibilitatea rezultatelor si conditiile de pe piata", adauga Cambiotti.
Karoly Robak, directorul executiv al MOL Romania (filiala locala a grupului ungar), a declarat ca "daca este vorba de o liberalizare a pietei, o salutam deoarece in acest fel situatia noastra va fi similara cu cea din celelalte tari din Europa".
Grupul austriac OMV a achizitionat de la statul roman pachetul majoritar de 51% din Petrom in vara anului trecut, insa tranzactia s-a incheiat abia pe 14 decembrie, dupa ce banii investitorului au fost virati in conturile companiei si ale statului, in calitate de vanzator.
OMV a platit 669 mil. euro pentru achizitia unei treimi din actiunile companiei si a participat cu inca 830 mil. euro la majorarea capitalului Petrom pentru a detine majoritatea actiunilor.
Noul actionar majoritar a schimbat conducerea companiei, pastrandu-l in functie pe Gheorghe Constantinescu ca director general, insa i-a restrans atributiile. Comitetul Director al Petrom este acum dominat de austrieci, iar pozitia cheie este detinuta de catre Werner Schinhan, care este director general adjunct, responsabil cu trezoreria, dezvoltare corporatista si activitati cu produse chimice.
Inainte de momentul privatizarii companiei " Petrom nu actualiza preturile produselor petroliere in functie de fluctuatiile cotatiilor internationale", dupa cum afirma oficialii companiei, iar sucursalele aveau libertatea de a stabili pretul la pompa intr-o marja de plus/minus 5% fata de pretul de referinta.
Noile preturi vor fi unice in intreaga retea de peste 600 de benzinarii (o treime din numarul celor existente in Romania - n.r.) in urmatoarele saptamani, iar in functie de conjunctura locala vor putea apare "mici diferente de pret pentru fiecare benzinarie in parte", precizeaza oficialii Petrom.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO