Prima pagina

Primii militari ai NATO sosesc saptamana aceasta in Macedonia

17.08.2001, 00:00 13



Un prim contingent de 400 de militari NATO, majoritatea britanici, vor sosi in Macedonia pana la sfarsitul acestei saptamani pentru a incepe procesul de dezarmare a rebelilor albanezi.

Acest contingent, format in principal din trupe de logistica, comunicatii si alte elemente de sprijin, va pregati terenul pentru sosirea grosului fortelor Aliantei, care va ajunge la un total de 3.500 de militari, a declarat purtatrul de cuvant al NATO, Yves Brodeur.

Masura a fost aprobata de Consiliul Nord-Atlantic, reunit miercuri la Bruxelles, care insa a precizat ca o desfasurare completa a trupelor NATO in fosta republica iugoslava nu va putea avea loc pana cand incetarea focului nu va fi respectata in totalitate, relateaza CNN.

"Situatia evolueaza foarte rapid. Lucrurile au luat o directie pozitiva de la semnarea acordului de pace. Au loc numeroase evolutii si suntem incurajati de ceea ce s-a intamplat pana acum", a declarat Brodeur.

Comandantul fortelor armate britanice, Adam Ingram, a declarat ca se asteapta ca misiunea, care nu poate fi considerata in nici un caz lipsita de riscuri, nu va dura mai mult de 30 de zile, in conformitate cu planul Aliantei. Insa ministrul apararii Iain Duncan Smith a spus ca "este foarte posibil" ca misiunea sa fie prelungita, relateaza BBC.

Primul grup de militari britanici, condus de ofiterul Barney White-Spunner, va fi compus din componenti ai celei mai noi forte britanice de reactie rapida, Brigada a 16-a de asalt aerian.

Rolul lor va fi de a stabili daca va fi posibil ca o forta a NATO sa aplice planul de colectare a armelor convenit cu guvernul macedonean si rebelii albanezi. Ei vor discuta la fata locului cu rebelii, pentru a stabili daca acestia intentioneaza sa respecte angajamentul de a-si preda armele de buna voie.

"Daca acordul nu va fi respectat - si acest fapt tine exclusiv de partile implicate - sfatul acestui detasament catre NATO va fi de a nu trimite in acest moment trupe in zona", a declarat Ingram.

Rebelii isi vor aduna singuri armele, pe care le vor transporta in zone de colectare stabilite dinainte. Apoi, trupele NATO vor inchide zona respectiva, vor lua armele si vor pleca. Rebelii au estimat ca vor preda in jur de 2.000 de arme in trei etape de-a lungul celor 30 de zile prevazute pentru misiunea internationala.

Alianta Nord-Atlantica a subliniat ca militarii ce vor fi trimisi in zona vor fi echipati cu armament usor si nu vor putea indeplini misiuni de mentinere a pacii in regiune.

Detaliile misiunii intregii forte NATO, numita "Essential Harvest", vor fi discutate de Consiliul Nord-Atlantic la sfarsitul acestei saptamani sau lunea viitoare. Forta multinationala va cuprinde militari din 11 state europene si Statele Unite.

Miercuri, guvernul macedonean si-a dat acordul oficial pentru sosirea trupelor NATO, dar comandantul viitoarei forte, generalul danez Gunnar Lange, a spus ca in prezent incetarea focului nu este respectata in totalitate si prin urmare desfasurarea militarilor Aliantei nu este posibila pentru moment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO