Prima pagina

Primakov insista pentru o confederatie Chisinau-Tiraspol

20.04.2001, 00:00 7



Presedintele Comisiei ruse pentru Transnistria Evgheni Primakov, aflat in vizita in Republica Moldova a relansat, miercuri seara, ideea crearii unei confederatii intre Chisinau si Tiraspol.

"Noi ne pronuntam pentru integritatea teritoriala a Republicii Moldova, dar in acelasi timp consideram ca este necesar sa se apere la maximum interesele Transnistriei", a declarat Primakov. El a vorbit despre doua variante referitoare la viitorul Republicii Moldova.

"Prima varianta este statul unitar care nu ar tine cont de necesitatea conferirii unui statut aparte Transnistriei. Cea de-a doua este existenta pe teritoriul Moldovei a doua state, care isi stabilesc relatiile bilaterale pe baza unor acorduri", a spus Primakov.

La randul sau, presedintele moldovean Vladimir Voronin a declarat ca din cele cateva variante de statut propuse pana acum trebuie elaborat unul singur, care sa convina ambelor parti implicate in conflict.

Voronin nu a comentat proiectul Primakov, insa anterior el negase categoric varianta crearii unei confederatii intre Chisinau si Tiraspol.

Presedintele moldovean a spus ca este gata sa acorde Transnistriei oricata autonomie are nevoie, dar acest lucru "trebuie facut respectand integritatea teritoriala a Republicii Moldova".

La intrevederile pe care Primakov le-a avut astazi cu oficialii moldoveni s-a discutat si despre statutul fortelor de mentinere a pacii din zona de securitate, dupa ce Voronin a declarat ca ele trebuie retrase.

"Cred ca gradul de incredere dintre noi si administratia de la Tiraspol este de ajuns de mare. Noi garantam ca nu se va mai repeta razboiul din 1992", a spus presedintele moldovean.

Partile au discutat si despre trupele ruse dislocate in Transnistria, pe care, potrivit deciziei OSCE de la Istanbul, Rusia trebie sa le retraga pana la sfarsitul anului 2002. Primakov a negat categoric faptul ca Rusia ar fi cerut crearea unei baze militare in Transnistria.

"Mai devreme sau mai tarziu trupele ruse vor fi retrase. In calitatea mea de expert consider insa ca aceasta retragere nu tebuie sa distruga echilibrul vulnerabil instaurat acum si sa nu provoace reactii nedorite.

Nu poate fi vorba despre crearea unei baze militare in Transnistria", a afirmat Primakov. Ieri, el era asteptat la Tiraspol, unde avea programate intrevederi cu administratia separatista. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO