Prima pagina

Prima de casare si vacantele urca piata auto la 1,5 miliarde de euro

15.07.2005, 20:40 7

In mod traditional o luna buna pentru vanzari, iunie nu s-a dezmintit nici in acest an, importatorii si producatorii locali de automobile anuntand pentru luna trecuta cele mai mari vanzari pe care le-au inregistrat vreodata.

"Spre deosebire de piata Austriei (o piata mai matura si cu mai putine fluctuatii de la o luna la alta - n. red.) in Romania luna iunie este una cu vanzari mari, asa cum ni s-a dovedit statistic in ultimii ani", este de parere Brent Valmar, presedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) si director general al Porsche Romania, importatorul pe piata locala al grupului german Volkswagen.

Apropierea vacantelor si primele livrari de masini prin programul de innoire a parcului auto au urcat piata auto dupa prima jumatate a anului dincolo de pragul de 120.000-125.000 de unitati noi vandute (autoturisme si vehicule comerciale), potrivit informatiilor din piata.

Valoarea reprezinta o crestere de aproximativ 60% fata de aceeasi perioada a anului trecut si confirma evolutia mult peste asteptari a pietei auto din acest an, care a ajuns ca valoare la aproximativ 1,5 miliarde de euro.

Practic, luna iunie a fost cea mai buna luna din istoria pietei auto de pana acum, cu aproximativ 25.000-27.000 de autovehicule vandute potrivit informatiilor din piata.

"Cresterea inregistrata in luna iunie este o continuare a celei din lunile anterioare la care s-au adaugat, pentru Renault, primele livrari masive in cadrul Programului prima de casare. In ceea ce priveste Renault, mai avem de livrat in iulie si august aproximativ 1.300 de vehicule prin Programul de Stimulare a Innoirii Parcului Auto", este de parere Nicolas Ianculescu, director general al Renault Romania. Compania a vandut in prima jumatate a anului peste 10.000 de autoturisme, o valoare mai mult decat dubla fata de aceeasi perioada a anului trecut. O situatie similara s-a inregistrat si la Romcar, importatorul Ford, care a anuntat pentru luna iunie cele mai mari vanzari lunare din existenta companiei.

Chiar si marcile carora le-au fost alocate mai putine masini prin programul de casare au inregistrat explozii ale vanzarilor. "Volkswagen si Skoda au crescut luna trecuta din motive legate de ofertele speciale si de modelele noi care incep sa isi faca simtita prezenta", spune Brent Valmar. El confirma insa faptul ca livrarile raportate in luna iunie in urma modelelor care au ajuns la client prin programul de innoire a parcului auto au avut si ele o contributie procentuala semnificativa.

Producatorul local Dacia a captat grosul cresterii pietei auto vanzarile sale pe piata locala depasind 62.700 de unitati in prima jumatate a anului, ceea ce corespunde unei cresteri de aproape 90% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Si marcile de lux au inregistrat cresteri importante in luna iunie insa in acest caz, spun jucatorii din piata, motivul este reprezentat de apropierea vacantelor si nu de primele de casare.

"Pentru noi luna iunie este a doua luna ca vanzari la nivelul unui an dupa luna decembrie. Cred ca este vorba si de faptul ca oamenii se pregatesc de concedii si vor sa aiba noile masini livrate. Spre exemplu, numai in luna iunie am vandut 17 limuzine de lux BMW Seria 7 (o treime din cat a vandut compania la nivelul intregului an 2004 a?" n. red.)", sustine Michael Schmidt, director general al Automobile Bavaria, importatorul grupului german BMW in Romania.

Compania si-a majorat in prima jumatate a anului vanzarile de masini BMW cu aproape 50% , la 600 de unitati, marca bavareza fiind din acest punct de vedere cea mai bine vanduta din segmentul autoturismelor de lux.

Cu o crestere mult peste anticiparile initiale ale analistilor, piata auto s-ar putea confrunta, spun jucatorii din piata si cu un recul in urmatoarea perioada.

"Pana la final de an estimam o potolire a procentelor uriase de crestere a pietei, insa reculul se va simti abia mai tarziu. Nu in mod special in urmatoarele sase luni", completeaza Brent Valmar.



Londonezii au tinut ieri doua minute de reculegere in memoria victimelor atentatelor cu bomba din 7 iulie 2005. Dupa descoperirea a patru suspecti, politia cauta acum un al cincilea, despre care se crede ca a fost creierul

intregii operatiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO