Prima pagina

Priboi pleaca "cu onoare si demnitate" de la sefia comisiei SIE

20.04.2001, 00:00 27



Controversatul deputat Ristea Priboi a anuntat ieri ca renunta "din proprie initiativa, cu onoare si demnitate" la functia de presedinte al Comisiei parlamentare de control a activitatii Serviciului de Informatii Externe (SIE), punand astfel punct unei polemici publice care dureaza de mai mult de trei luni.

Decizia reprezentantului PDSR a venit dupa ce mai multi lideri politici ai Opozitiei dar si colegi de partid au cerut in repetate randuri inlocuirea sa din functie.

Argumentul lor era acela ca prin functia pe care a avut-o inainte de 1989 - ofiter activ in cadrul Directiei de Informatii Externe - , Ristea Priboi aduce prejudicii de imagine Romaniei mai ales in perspectiva summit-ului NATO care va avea loc anul viitor.

Replici declarative despre cazul Priboi au avut loc si intre presedintele Ion Iliescu, care s-a aratat rezervat fata de aceasta numire, si premierul Adrian Nastase care l-a propus pentru aceasta functie.

De altfel, Ristea Priboi a fost consilierul actualului premier incepand cu 1996. La propunerea Presedintiei, la sfarsitul saptamanii trecute, Ion Iliescu, Adrian Nastase si presedintii celor doua Camere ale Parlamentului au avut o consultare asupra cazului Priboi.

Ieri, Ristea Priboi si-a anuntat retragerea explicand ca este constient ca urmatoarele luni sunt extrem de importante pentru coagularea unei decizii pozitive la summt-ul NATO din 2002.

"Nu as vrea ca ceea ce ar putea fi luat drept orgoliu sau un interes personal sa constituie un obstacol pentru aceasta decizie", a declarat deputatul PDSR.

Priboi afirma ca toata campania care a avut loc impotriva sa reprezinta o parte a unui joc politic intern, pe care "fara indoiala" il stie, cunoscand si "principalii lui scenaristi si actori".

Care sunt acesti scenaristi si actori Ristea Priboi a refuzat sa spuna. De asemenea, el nu a raspuns daca au fost presiuni politice care sa-l determine sa ia aceasta decizie.

Precizarea pe care insa a facut-o a vizat faptul ca datele transmise de SIE in legatura cu activitatea sa anterioara au demonstrat ca a fost un "bun profesionist si nu are nimic a-si reprosa legat de activitatea sa anterioara".





Ristea Priboi era nemultumit de > a presei



Deputatul Ristea Priboi si-a aratat nemultumirea in reuniunile la varf ale PDSR fata de care i se acorda in calitate de presedinte al Comisiei parlamentare SIE.

Demisia sa nu i-a luat prin surprindere pe colegii de partid, care erau deja pusi in garda, insa pana ieri conducerea PDSR nu a luat o decizie in privinta celui care ii va succeda in functie lui Ristea Priboi.

Deputatul Ristea Priboi i-a informat in prealabil pe liderii PDSR de intentia sa de a demisiona din fruntea comisiei privind controlul parlamentar asupra activitatii SIE.

"Cand iei o asemenea deciziei trebuie sa-i informezi pe liderii partidului, sau mai precis pe liderul partidului (Adrian Nastase - n. red) despre aceasta intentie", a declarat ieri pentru Ziarul Financiar Ioan Solcanu, liderul grupului parlamentar PDSR din Senat.

Potrivit lui Solcanu, Priboi s-a plans, in mai multe randuri, in cadrul reuniunilor la varf ale partidului de "atentia deosebita" pe care opinia publica si presa i-a acordat-o dupa alegerea sa in fruntea comisiei.

"Nu pot sa-mi dau seama de substanta acestei decat ca, asa cum a si declarat el (Priboi n. red) a facut parte din Directia de Informatii Externe din cadrul Securitatii", a spus Solcanu.

El a adaugat ca PDSR nu a luat inca o decizie privind numele succesorului lui Ristea Priboi. "Vom discuta acest lucru si vom lua o decizie la urmatoarea sedinta a Biroului Executiv Central al partidului, care se va desfasura luni, a spus Solcanu.

Unul dintre cei mai vehementi contestatari ai lui Ristea Priboi a fost senatorul liberal Radu F. Alexandru. "Nu stiu in masura decizia de a renunta la presedintia comisiei SIE i-a fost impusa sau ii apartine lui Ristea Priboi.

Dar acest fapt este mai putin relevant. Important este ca s-a deblocat o criza", considera senatorul PNL. "Scandalul Priboi", asa cum a fost numit, nu comporta numai o dimensiune interna, a declarat Radu F Alexandru, adaugand ca "infinit mai daunatoare" este reactia care a venit din partea unor state pe care ni le dorim sustinatoare ale eforturilor noastre de integrare in UE si NATO.

Liderul PNL este de parere ca aceasta criza a fost incheiata, insa crede ca aceasta ar fi putut fi evitata. "Un om cu experienta lui Ristea Priboi ar fi trebuit sa stie ca nu este omul potrivit pentru aceasta functie. Daca s-ar fi retras de la inceput ne-ar fi scutit de acest conflict", este de parere Radu F Alexandru.

Senatorul liberal a cerut in urma cu aproape o luna audierea lui Ristea Priboi si a fostului colonel Vasile Buha, motivand atunci ca cei doi au avut in sarcina de serviciu supravegherea jurnalistilor de la postul de radio Europa Libera.

Priboi a respins ieri aceste acuzatii. Deputatul PDSR a precizat "cu toata claritatea si fermitatea" ca nu are nimic in comun cu pretinsele actiuni ce ar fi vizat postul de radio "Europa Libera" si angajatii acestuia in anii 1980-1983, aratand ca, in acea perioada, avea in raspundere cu totul alte obiective ale activitatii specifice SIE.

El a mentionat ca a lucrat in colectivul ce se ocupa de monitorizarea unor posturi de radio cu emisiuni in limba romana doar in perioada 1988-1989, precizand ca nu l-a avut sef pe colonelul Vasile Buha.

Ristea Priboi a adaugat ca a fost transferat temporar, dintr-o unitate de elita a SIE, in colectivul respectiv, "drept pedeapsa" pentru punerea in circuitul intern a unui anumit material.

Numirea lui Ristea Priboi la conducerea Comisiei SIE a fost contestata atat de unii oameni politici, dar si de reprezentanti ai societatii civile. ai presedintele Ion Iliescu a apreciat ca numirea in anumite functii a unor fosti ofiteri ai Securitatii poate afecta integrarea Romaniei in NATO.

aeful statului a afirmat ca numirea in anumite functii a unor fosti ofiteri de Securitate, precum Ristea Priboi, face Romania mai putin atractiva pentru NATO.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO