Prima pagina

Preturile mari ale alimentelor genereaza proteste violente in tarile din Asia, Africa si America Latina

10.04.2008, 17:17 22

Preturile ridicate pentru materii prime si energie au condus in ultimul an la o crestere de 20% a preturilor alimentelor pe piata egipteana, iar in aceste conditii singurul aliment pe care si-l mai pot permite consumatorii obisnuiti este painea. O asemenea situatie impiedica si mai mult eforturile guvernului de a reduce deficitul bugetar, scrie Bloomberg.
Indicele egiptean al inflatiei anuale a ajuns in februarie la 12,1%, cel mai rapid ritm din ultimele 11 luni, se arata intr-un studiu al Agentiei pentru Statistica de la Cairo.
Preturile alimentelor si bauturilor racoritoare au inregistrat o crestere de 16,8%, in timp ce, pretul painii si al cerealelor care nu beneficiaza de subventii din partea statului a urcat cu pana la 27%. De asemenea, produsele lactate si ouale au inregistrat o crestere de 20,1%.
Guvernul presedintelui Hosni Mubarak a alocat initial 10 mld. lire egiptene (1,25 mld. euro) pentru a acoperi cheltuielile legate de importul de grau. Acum insa, Egiptul va fi nevoit sa cheltuiasca peste 16 mld. lire (1,89 mld. euro) - aproape 1% din Produsul Intern Brut al tarii - pentru a acoperi aceste cheltuieli, spune Simon Kitchen, economist la banca de investitii EFG-Hermes, din Cairo.
El spune, de asemenea, ca subventiile pentru paine si pentru combustibili au tinut deficitul bugetar al Egiptului la un nivel de 7% din PIB, desi tinta oficiala a guvernului era de 3%. "Inflatia face ca, in termeni politici, reducerea subventiilor sa fie aproape imposibila. In termeni financiari insa o asemenea operatiune este cu atat mai necesara", a adaugat Kitchen.
Aproape 85% din cantitatea de paine comecializata pe piata egipteana beneficiaza de subventii din partea statului, spune Himdan Taha, subsecretar in Ministerul Solidaritatii Sociale.
"Criza alimentelor s-a agravat in conditiile in care painea care nu beneficiaza de subventii si-a redus greutatea, devenind in acelasi timp din ce in ce mai scumpa. Asadar consumatorii au inceput sa puna si mai multa presiune asupra sistemului nostru de subventii", declara la inceputul acestei luni primul-ministru Ahmed Nazif.
De asemenea, preturile alimentelor au inregistrat o crestere accelerata la nivel mondial in conditiile in care rezervele globale de cereale au coborat la cel mai scazut nivel din ultimii 30 de ani ca urmare a secetei prelungite de vara trecuta.
In aceste conditii, oficialii Natiunilor Unite avertizeaza asupra unei crize globale care ar putea ameninta stabilitatea politica in multe tari ale lumii. John Holmes, secretarul general al Oficiului pentru afaceri umanitare din cadrul ONU, spune ca natiunile vulnerabile s-ar putea confrunta cu revolte dure ca urmare a cresterii semnificative a preturilor alimentelor. Din vara anului trecut pana acum preturile alimentelor au inregistrat o crestere medie la nivel global de 40%. Pana acum, criza alimentelor a starnit proteste violente in Egipt, Haiti si Coasta de Fildes. De asemenea, in februarie, o revolta declansata in Camerun ca urmare a cresterii necontrolate a preturilor a lasat in urma 40 de victime. Proteste mai putin violente au avut loc si in Uzbekistan, Yemen, Bolivia si Indonezia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO