Prima pagina

Premierul sarb, Zoran Djindjici, asasinat la Belgrad

13.03.2003, 00:00 199

Premierul sarb Zoran Djindjici a murit, ieri, la Belgrad, in urma unui atentat. La ora  12.45.00 (13. 45, ora Romaniei), primul ministru sarb, aflat curtea cladirii Guvernului a fost impuscat in stomac si in spate de persoane neidentificate. Transportat de urgenta la spital, el a fost operat dar nu a supravietuit. Politia sarba a inchis spitalul, nimeni neavand acces in incinta. Politia a mai anuntat ca, in urma atacului, a fost ucis si vicepresedintele Partidului Democratic (partidul lui Djindjici)  care se afla in apropierea premieruluii iar alte doua persoane au fost ranite. CNN anunta, ieri, ca premierul sarb a fost asasinat de un tragator de elita. Site-ul oficial al guvernului sarb anunta, ieri, ca cladirea Executivului era foarte bine aparata si ca existau si ambulante in apropiere. Imediat dupa incidentul armat, politia sarba a oprit traficul in centru Belgaradului, controland toate masinile si pasagerii din zona. Djindjici, 50 de ani, era un politician cu o orientare pronuntat prooccidentala, autor al unor reforme economice si initiator, in ultima vreme, a unei campanii impotriva crimei organizate. El a jucat un rol important in extradarea lui Slobodan Milosevici catre Tribunalul pentru crime de razboi de la Haga, initiativa care i-a atras ura nationalistilor sarbi. De fapt, pe 21 februarie, Djindjici a fost tinta unui alt atentat care a avut loc tot in Belgrad. In timp ce se deplasa spre aeroport, un camion a blocat coloana oficiala, fara nici un motiv, potrivit politiei. "Este un efort inutil care nu poate opri reformele democratice. Daca cineva crede ca legea si reformele pot fi oprite prin elimniarea mea, atunci isi face iluzii", declara Djindjici, imediat dupa aceasta intamplare. De altfel, el a infirmat atunci ca ar fi fost vorba despre o tentativa de asasinat.
Televiziunea sarba a relatat, ieri, conform Mediafax, ca, dupa incident, Parlamentul a fost convocat intr-o reuniune de urgenta iar unii oficiali de la Belgrad au considerat ca asasinarea primului ministru ar putea fi cauzata de campania guvernului impotriva criminalitatii.
Zoran Djindjici, crescut si educat in Belgrad a facut  doctoratul in Germania, a devenit seful guvernului sarb, primul cabinet cecomunist al tarii, in ianuarie 2001. El a fost unul dintre liderii cheie a miscarilor de masa indreptate impotriva lui Milosevici, fostul lider iugoslav, extradat in octombrie 2000 si judecata in aceste zile la Haga.
Asasinarea lui Djingjici anunta zile turbulente in Serbia sideclansarea luptei pentru succesiune sa. El avea multi dusmani declarati nu numai datorita extradarii lui Milosevici dar si din cauza orientarii proreformiste. Fostul premier vedea viitorul Serbiei legat de  Vest si s-a pronuntat, in mai multe randuri,  pentru o colaborare cat mai larga cu organismele care ancheteaza crimele de razboi din fosta Iugoslavei.
Pana la inchiderea editiei nimeni nu revendicase atentatul impotriva fostului premier. Insa politia arestase doua persoane, dupa atac.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO