Prima pagina

Pipera domina tranzactiile cu terenuri din Capitala

Pipera domina tranzactiile cu terenuri din Capitala

Aglomeratia de case si strazile inguste nu au dus la scaderea apetitului investitorilor pentru Pipera

23.08.2006, 21:05 25

Cartierul Primaverii este de 10 ori mai scump decat Ferentariul.
Cele mai multe tranzactii cu terenuri din ultimul an au avut loc, in ordine, in zona Pipera din nordul Bucurestiului, in zona din apropierea DN1 Bucuresti - Ploiesti, langa soseaua Progresului si zona Semanatoarea, potrivit agentiilor imobiliare Colliers si Eurisko.
Cele mai scumpe terenuri din Capitala sunt localizate in cartierul Primaverii, unde pretul poate depasi 3.000 euro pe metru patrat, in timp ce la polul opus se afla zonele Ferentari si Rahova, unde pretul mediu al terenului este la 150 - 200 de euro pe metru patrat, spun expertii companiei de consultanta imobiliara Eurisko.
In ciuda pretului scazut, zonele Ferentari si Rahova sunt ocolite de potentialii cumparatori, tocmai pentru ca o arie a carei populatie are venituri mici nu este targetata de catre investitorii in ansambluri de case, blocuri sau centre comerciale.
"Cele mai mari tranzactii pe care le-am efectuat in zona Primaverii au fost la un pret de 2.500 euro/mp, cu toate ca am avut si oferte de 3.000 euro/mp, in aceasta zona", a declarat Laurentiu Badea, Senior Broker in departamentul de land & investments al companiei de consultanta imobiliara Eurisko.
"Nu am intermediat noi asemenea tranzactii, dar am auzit si de terenuri vandute la 3.500 euro/mp in zona Primaverii", afirma Attila Peri, Senior Broker in cadrul departamentului de terenuri din cadrul Colliers. Cele mai mari cresteri de preturi de la inceputul anului 2005 au fost inregistrate in zona de est a Capitalei, la intrarea pe autostrada spre Constanta, insa volumul tranzactiilor din aceasta zona este deocamdata destul de mic.
Astfel, in zona dintre Policolor si intrarea pe autostrada, preturile au crescut chiar si cu 100%, ajungand la 200 euro/mp, spun reprezentantii Eurisko.
"In urmatorii trei ani, zona dintre Policolor si rondul de la care incepe autostrada Soarelui va suferi o puternica modificare a peisajului, aici urmand sa apara centre comerciale, hoteluri si benzinarii, iar de o parte si alta a autostrazii acea zona va avea un potential important pentru dezvoltarea de spatii logistice", afirma reprezentantul Eurisko. Preturile la terenurile aflate in zonele Pipera si Progresului au "sarit" cu peste 50% din 2005 incoace.
Dupa aderarea la Uniunea Europeana, piata terenurilor din Capitala ar putea inregistra o usoara crestere pe termen scurt, pana se va stabili care este efectul direct al aderarii asupra economiei, sunt de parere specialistii. "Piata terenurilor tine de mersul general al economiei", spune Attila Peri.
In topul celor mai scumpe locatii de terenuri din Bucuresti se afla si zonele centrale, unde insa terenurile lipsesc aproape complet, dar si zone precum Kisseleff, Herastrau sau Floreasca, cu preturi de 1.500-2.000 euro/mp. "Pretul pe metru patrat isi pierde din importanta, atata timp cat pe acel teren poti construi un imobil de patru-cinci etaje, cu o suprafata utila de trei ori mai mare, din care se poate obtine in continuare un profit important", este de parere Badea.
Zona Pipera, unde pana anul trecut se dezvoltau in special locuinte, a inregistrat un boom pe sectorul cladirilor de birouri, in ultimul an fiind anuntate proiecte importante precum Twin Towers Barba Center sau North Gate Business Center, cu valori cumulate de peste 100 mil. euro.
"Traversarea acestei zone de catre autostrada spre Brasov va avea o influenta mica asupra preturilor la terenuri, segmentul rezidential fiind chiar afectat de acest proiect. In schimb, viitoarea autostrada ar putea creste interesul pentru construirea unor centre comerciale sau spatii logistice in aceasta zona", este de parere reprezentantul Eurisko.
De alta parere este senior brokerul Colliers, care considera ca "zona a fost umflata artificial, tranzactiile din Pipera avand deseori un rol speculativ".
La inceputul anului, intr-una dintre cele mai sonore tranzactii, Gigi Becali, finantatorul clubului de fotbal Steaua Bucuresti, a vandut o suprafata de peste cinci hectare pentru circa 16 milioane de euro catre fondul de investitii elen Global Finance. Preturile din zona sunt cotate astfel la 300 - 400 euro pe metru patrat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO