Prima pagina

Pinochet ramane fara imunitate

09.08.2000, 00:00 17



Curtea Suprema de Justitie din Chile a anuntat ieri ridicarea imunitatii fostului dictator Augusto Pinochet, acuzat de incalcari flagrante ale drepturilor omului in timpul guvernarii sale.

Surse apropiate tribunalului anuntasera saptamana trecuta, cand cei 20 de judecatori si-au exprimat votul, ca Pinochet va ramane fara imunitatea parlamentara pe care o detine ca senator pe viata, relateaza Reuters. Judecatorii au pastrat insa tacerea pana cand verdictul lor a fost transcris in actele oficiale si decizia a fost semnata de toti.

Militantii anti-Pinochet s-au adunat in centrul capitalei Santiago pentru a astepta verdictul, sperand ca fostul dictator va putea fi in sfarsit judecat pentru crimele comise in perioada 1973-1990, cand acesta s-a aflat la putere. Suporterii lui Pinochet s-au adunat la sediul fundatiei care ii poarta numele. Ei il considera pe fostul dictator un adevarat erou, care a salvat tara de comunisti.

Peste 3.000 de oameni au murit sau au fost dati disparuti in timpul dictaturii lui Pinochet, alte zeci de mii de chilieni fugind din tara de teama represiunii declansata de acesta impotriva simpatizantilor fortelor de stanga.

In mai, un tribunal din Santiago a votat cu 13 voturi la 9 pentru ridicarea imunitatii lui Pinochet, dar avocatii acestuia au depus recurs la Curtea Suprema. Decizia Curtii Supreme nu mai poate fi contestata, iar pe Pinochet, acum in varsta de 84 de ani, il asteapta peste 150 de actiuni civile inaintate impotriva sa la tribunalele din Chile.

In luna martie, Pinochet s-a intors in Chile dupa 503 zile de arest la domiciliu in Marea Britanie, unde a reusit sa evite extradarea in Spania dupa ce justitia britanica a considerat ca este prea bolnav pentru a putea face fata unui proces.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO