Prima pagina

Pijamaua romaneasca ii trage la somn pe englezi

08.11.2001, 00:00 68



In rafturile celebrelor magazine englezesti Marks & Spencer se pot gasi, de doi ani, pijamale pentru copii pe eticheta carora scrie: Marks & Spencer made in Romania.

Aceeasi inscriptie exista, din acest an, si pe etichetele pijamalelor de dama sau a sutienelor. ai asta pentru ca, din iunie 1999, societatea hunedoreana Star Conf lucreaza exclusiv pentru firma britanica.

"La inceput am incheiat un contract pentru confectionarea pijamalelor de copii. Din acest an avem in derulare alte doua contracte pentru productia de pijamale de dama si sutiene", spune Virgina Szabo, cea care alaturi de sotul ei Sorin, conduce societatea Star Conf, singura din Romania care produce asemenea articole pentru renumita firma din Anglia.

La Star Conf se produc in fiecare luna 120 de mii de pijamale pentru copii, 36 de mii de pijamale de dama si 28 de mii de sutiene. Angajatii firmei hunedorene croiesc, cos, impacheteaza si apoi exporta produsele. Materia prima este adusa din strainatate la Hunedoara.

"Firma Marks & Spencer are metode de lucru foarte riguros stabilite. Conditiile de lucru ale angajatilor trebuie sa fie cele pe care le stabiliesc englezii: angajatii au cantina in incinta fabricii, toaletele sunt moderne. Apoi, nu avem voie sa sanctionam salariatii, chiar daca acestia gresesc", spune Sorin Szabo.

De altfel, de cand societatea produce sub numele Marks & Spencer, in unitate este prezent tot timpul un reprezentant al englezilor care supravegheaza procesul de productie.

O pijama pentru copii este produsa in opt minute, pijamalele de dama, in 11 minute, iar sutienele in 17 minute, pentru ca acestea din urma necesita mai multe operatii de executat.

Pe eticheta produselor este inscriptionat numele firmei Marks & Spencer si mai apare scris ca sunt fabricate in Romania. Nici o bucata din ceea ce se produce aici nu se vinde in tara.

Valoarea vanzarilor pe care o inregistreaza firma sotilor Szabo este de 80 de mii de dolari pe luna. Pentru ca este marfa de lux, pijamalele pentru copii se vand prin magazinele firmei Marks & Spencer cu 50 de lire sterline bucata. Mai mult, pijamalele de dama ajung la cateva sute de lire sterline, iar sutienele la fel.



Din decembrie, apare al doilea producator roman pentru M&S

Chapeau: La inceput, firma Star Conf a lucrat, cu 60 de angajati, camasi pe care le exporta in Italia. Acum, societatea are 400 de salariati si deocamdata este unicul producator roman pentru firma britanica.

Incepand din decembrie insa, firmei hunedorene i se va alatura si Tricotaje Ineu, care va produce pentru Marks & Spencer lenjerie intima de dama.

Aproximativ 99% din angajatii Star Conf sunt femei. "Cei mai multi care vin sa se angajeze nu au habar despre meseria care urmeaza sa o faca. Acest lucru nu este insa o problema, pentru ca noi avem o linie speciala unde permanent pregatim 10 persoane, sa lucreze la masinile de cusut.

Dupa doua saptamani in care se pregatesc, noii angajati intra in procesul de productie, iar dupa doua luni pot ajunge sa se perfectioneze", a adaugat el.



Detectorul de metale

La intrarea in sectiile de productie ale Star Conf este mentionat ca nici un angajat nu are voie sa intre cu materiale din metal. Explicatia este simpla. Daca un ac se rupe in procesul de fabricatie, intreaga zona intra in carantina.

Tot pachetul de 24 de articole se verifica si bucatile gasite ale acului sunt puse pe o membrana adeziva.

Daca nu se gasesc toate partile acului, pachetul intreg este ars. La sfarsitul procesului de fabricatie, articolele sunt trecute printr-o detector de metale, astfel incat sa se elimine eventualele bucati de metal care s-ar putea sa ramana prinse in produsele fabricate.



De la inginer in mina la patron

Dupa ce a lucrat inginer minier pana in 1989, Sorin Szabo a abandonat aceasta meserie si s-a apucat de afaceri. ai-a deschis un magazin de incaltaminte si abia in 1995 s-a profilat doar pe producerea confectiilor textile. In 1998, familia Szabo deschide intreprinderea Star Conf in municipiul Hunedoara.

Nu beneficiaza de facilitatile unei zone defavorizate, pentru ca firma si-a inceput activitatea mai devreme de infiintarea acestor zone. Acest lucru insa nu i-a impiedicat pe patronii firmei respective sa investeasca in utilaje si cladiri mai bine de sase miliarde de lei, fara sa apeleze la credite bancare.



Vine concurenta

Tricotaje SA Ineu, una dintre cele mai mari companii ce activeaza in industria industria textila din judetul Arad, cu peste 1.400 de angajati, va incepe la randul ei, de luna viitoare, productia de lenjerie intima de dama pentru firma britanica.

"Am trimis un lot de produse, care a fost acceptat, astfel ca dupa auditul care va avea loc luna viitoare vom incepe efectiv productia pentru Marks & Spencer" a declarat Pavel Flueras, directorul companiei aradene.

Filiera prin care compania producatoare din Arad a ajuns sa fie furnizor pentru Marks & Spencer, o reprezinta compania israeliana Delta Galil Industries Ltd, specializata in domeniul lenjeriei intime.

Potrivit oficialului aradean, peste trei sferturi din cifra de afaceri a companiei este obtinuta in sistem lohn, sistem pe care compania il practica de aproape 20 de ani, printre clientii sai figurand companii importante in domeniul textil din Franta si Italia.

"Lohnul este sistemul care aduce cei mai multi bani in tara, insa dezavantajul nostru este acela ca nu putem produce sub marca proprie" a conchis Flueras.



M&S in Romania

Marks & Spencer este prezent pe piata romaneasca din luna martie a anului trecut, cand a fost deschis primul magazin in complexul Bucuresti Mall.

Franciza pentru magazinele Marks & Spencer pentru zona balcanica este detinuta de grupul elen Marinopoulos, care activeaza in domeniul farmaceutic si detine pe langa franciza pentru grupul britanic, si retelele de magazine Beauty Shop (cosmetice), si supermarketuri (sub marcile Marinopoulos si hyper-Marinopoulos).

Dupa ce anul trecut, in cele noua luni de functionare, a inregistrat vanzari de 1,7 milioane dolari, in prima jumatate a acestui an, vanzarile singurului magazin Marks & Spencer deschis in Bucuresti, au crescut la 1,1 milioane dolari, in crestere cu 30% fata de perioada similara a anului trecut.

Pentru intreg anul 2001 cifra de afaceri a companiei va creste la 2 milioane de dolari, iar numarul magazinelor Marks & Spencer va creste cel mai probabil la doua.

Potrivit oficialilor grupului elen, anul viitor va fi deschis inca un magazin Marks& Spencer, existand posibilitatea ca si la sfarsitul acestui an sa mai fie deschis inca unul. Anul trecut numarul de clienti ai magazinul Marks & Spencer a fost de 60.000.

Pentru acest an obiectivul companiei este cresterea acestui numar cu 30%, pana la 80.000. Pana in anul 2004 grupul Marinopoulos va deschide patru sau cinci magazine Marks & Spencer in toata tara.

Segmentul caruia se adreseaza magazinele este cel cu venituri peste medie, oferta grupului fiind, potrivit oficialilor, "quality of value".

"Piata romaneasca este foarte atractiva pentru noi, mai ales ca acum romanii au capatat obiceiul de a face cumparaturi. Cand am deschis primul magazin am introdus un concept total nou, bazat pe un nou standard foarte ridicat, luxos, care a prins la publicul romaneasc", a declarat Giorgos Bethavas, country manager al grupului Marinopoulos.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO