Prima pagina

Pierderi de trei ori mai mari in asigurari

25.05.2005, 20:00 6

Companiile de asigurari au incheiat 2004 cu pierderi de trei ori mai mari decat in 2003, din cauza daunalitatii mai mari din sectorul auto, dar si ca urmare a majorarii daunelor platite pentru asigurarile de risc financiar, aferente contractelor de credit de consum.

O treime din societatile de asigurare au inregistrat pierderi la sfarsitul anului 2004, potrivit datelor prezentate ieri de presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Nicolae Crisan, la Forumul International de Asigurari si Reasigurari organizat de Media XPrimm. In 2003 terminasera pe pierdere doar un sfert din asiguratori.

Cei 14 asiguratori au raportat la finele exercitiului financiar precedent o pierdere agregata de 696 de miliarde de lei (17 mil. euro), fata de o pierdere de 231 miliarde lei (6 mil. euro) in 2003.

28 de companii din industria de profil au incheiat anul cu rezultate financiare pozitive. Profitul net total inregistrat de acestea a fost de 1.214 de miliarde de lei (30 mil. euro), fata de un profit net total de 19 milioane de euro in 2003.

Rezultatele tehnice agregate ridica pentru activitatea de asigurari generale profituri totale in valoare de 998 de miliarde de lei (25 mil. euro), agregate de 20 de societati, si pierderi totale de circa 552 de miliarde de lei (14 mil. euro), agregate de 18 societati. 12 asiguratori au inregistrat un rezultat tehnic pozitiv pentru activitatea de asigurari de viata - in total 616 miliarde de lei (15 mil. euro), iar 11 companii au inregistrat, cumulat, pierderi de 227 de miliarde de lei (5,6 mil. euro).

Din totalul indemnizatiilor brute platite de asiguratori pentru contractele directe - in suma de 13.077 de miliarde de lei (325 mil. euro) - 94% au reprezentat daune platite pe segmentul asigurarilor generale. Indemnizatiile nete, adica indemnizatiile brute mai putin sumele recuperate de la reasiguratori, s-au ridicat in 2004 la 10.590 de miliarde de lei (250 mil. euro).

Clasele de asiguratori cu cele mai ridicate ponderi in total indemnizatii brute platite pentru asigurari generale au fost asigurarile de mijloace de transport terestru (55%) si politele RCA (29%).

Indemnizatiile platite pentru asigurarile de credite si garantii au insumat peste 860 de miliarde de lei (21 mil. euro) si au inregistrat, potrivit lui Nicolae Crisan, o crestere accelerata. De la o pondere de 33% in 2003, acestea au ajuns anul trecut la 7% din total daune platite pentru asigurari generale, in timp ce ponderea primelor subscrise pe aceasta categorie a crescut anul trecut fata de 2003 cu numai un punct procentual, pana la 6%.

Nicolae Crisan a afirmat ca pana in 2007 fiecare asigurator care practica asigurari de credite si garantii va trebui sa-si constituie un fond minim de siguranta in valoare de 4 milioane de euro. Suma este prevazuta in directivele Uniunii Europene.

Chiar daca pierderile cresc, companiile romanesti devin din ce in ce mai interesante pentru investitorii straini.

Cristian Constantinescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare si directorul general al Allianz-Tiriac, este de parere ca piata romaneasca a asigurarilor are un mare potential si ca a devenit extrem de tentanta pentru asiguratorii straini, mai ales pentru cei care au dificultati de a intra pe alte piete.

In acelasi timp, Constantinescu remarca instabilitatea pietei romanesti, atat din punctul de vedere al modificarilor in actionariat, cat si din perspectiva portofoliului.

"Operatorii cu capital autohton sunt in atentia unor investitori strategici", a comentat Constantinescu. El mai afirma insa ca "strategiile pe termen lung sunt lasate pe planul al doilea de operatorii cu volume substantiale de activitate, in fata principiilor comerciale".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO