Prima pagina

Pierderi de 18 miliarde de lei la Arctic in primul trimestru

04.05.2001, 00:00 26



Producatorul de frigidere Arctic Gaesti a incheiat primele trei luni ale anului cu pierderi de 18,42 miliarde de lei, dupa ce reusise sa revina pe profit la sfarsitul anului trecut.

Inceputul lui 2001 este aproape similar cu cel al anului trecut, cand Arctic a raportat pierderi de 3,81 miliarde de lei, pentru prima data de la cotarea sa la Bursa. Compania a terminat, insa, anul cu un profit net de 24,32 milioane de lei iar analistii preconizau revenirea companiei si a actiunilor salela Bursa.

"Rezultatele sunt, intr-adevar, dezamagitoare si se datoreaza probabil nefinalizarii restructurarii companiei din punct de vedere al productiei.

In fond, compania a inregistrat pierderi din activitatea operationala, ceea ce insemana ca mai au pana sa ajunga la o structura de costuri optima", a declarat pentru Ziarul Financiar Daniel Palita, analist la societatea de brokeraj Alpha Finance.

Cei care au investit in actiuni Arctic au pierdut pana acum. In ultimul an, Arctic a fost aproape numai in cadere. La Bursa de Valori, de la 890 de lei, la inceputul anului, pretul a ajuns ieri la 610 lei.

In ultimile sedinte un investitor pe Artic a inceput sa vanda substantial, chiar in pierdere, provocand scaderea pretului.

Pe langa inregistrarea de pierderi, Arctic a fost penalizata la Bursa si datorita scaderii cifrei de afaceri a primului trimestru de la 169,48 miliarde de lei la 138,31 miliarde de lei. Pierderile financiare, inregistrate in fiecare trimestru datorita dobanzilor pe care Arctic le plateste la creditele contrctate, au fost insotite in primele trei luni ale anului si de pierderi de 6,4 miliarde de lei din activitatea de exploatare.

Arctic are ca actionari pe BERD (29,35%), grupul francez Societe Generale (25,48%), Romanian Investment Company - Cipru (17,61%), si FRPP (Fondul Roman Post Privatizare) - 10%.

"Sper ca fondurile sa faca treaba buna si sa reuseasca in final sa vanda Arctic unei companii de profil", a conchis Palita.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO