Prima pagina

Piata titlurilor de stat, o afacere inca nesigura

04.04.2001, 00:00 29



Functionarea pietei secundare a titlurilor de stat, considerata una din cele mai mari afaceri din Romania, desi nu a fost pusa la punct, a starnit deja controverse, cei direct interesati avand opinii diferite pe aceasta tema.

"Personal, practic fara sa implic vreo institutie pe care o reprezint, cred ca tranzactionarea titlurilor de stat pe Bursa si pe piata extraburisera acum nu este cea mai potrivita.

Crearea unei piete secundare care sa permita tranzactionarea titlurile de stat pe Bursa si pe Rasdaq va conduce fara doar si poate la o pierdere de sub control a acesteia.

Vor fi tentatii mari, se vor face speculatii. Cred ca in acest moment cel mai indicat ar fi ca piata secundara a titlurilor de stat sa functioneze separat de cele doua institutii ale pietei de capital si sa se puna accent pe dezvoltarea tranzactionarii acestora intre banci", a afirmat ieri Radu Gratian Ghetea, prim-vicepresedintele Alpha Bank Romania si presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.(ARB).

Pe de alta parte, reprezentantii pietei de capital pledeaza pentru ca tranzactionarea titlurilor de stat sa se faca prin Bursa. Aceasta piata implica o valoare de peste doua miliarde de dolari, iar cresterea ei va fi continua.

Septimiu Stoica, vicepresedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), este de alta parere. "Daca lucrurile se vor intampla asa ( se va lua decizia ca titlurile de stat sa nu poata fi tranzactionate la Bursa - n.r.) nu putem decat sa regretam ca oferta Bursei de Valori nu a fost luata in considerare.

Chiar si asa nu vom inceta sa militam pentru tranzactionarea la Bursa de Valori a titlurilor de stat si sa propumem cele mai bune solutii, care au la baza fuctionarea fara incidente a Bursei de Valori timp de sapte ani de zile" a declarat pentru Ziarul Financiar Septimiu Stoica, vicepresedinte al BVB.

Ieri , Enache Jiru, directorul general al Trezoreriei Statului, a anuntat ca Ministerul Finantelor a finalizat proiectul regulamentului de functionare a pietei secundare a tilturilor de stat, principala prevedere a acestuia fiind tranzactionarea titlurilor separat de serviciile oferite de Bursa de Valori si piata extrabursiera Rasdaq.

"Scopul nostru este de a extinde piata, infrastructura actuala si de a avea o lichiditate cat mai mare. Daca am tranzactiona totul pe Bursa am avea o ingustare a pietei. Proiectul nu prevede schimbari radicale, ci face parte din strategia noastra de a finanta datoria publica interna la costuri cat mai mici", a precizat Jiru.

Directorul general al Trezoreriei a mentionat ca Ministerul Finantelor a colaborat cu specialisti din Banca Nationala a Romaniei, autorizata sa organizeze licitatiile de tilutiri de stat si, ca urmare, este nevoie si de avizul acestei institutii pentru intrarea in vigoare a proiectului pietei secundare a tilturilor de stat.

"BNR, prin legea de functionare, este imputernicita sa reglementeze piata bancara, iar orice act privind functionarea pietei autorizat de aceasta are functie de lege. La fel, Ministerul Finantelor, prin legea datoriei publice, este imputernicit sa administreze datoria publica si poate emite regulamente de functionare in acest sens", a spus Jiru.

Conform oficialului din Finante, proiectul de functionare a pietei secundare a tilturilor de stat a fost depus, marti, la BNR urmand sa fie avizat de aceasta "curand".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO