Prima pagina

Petrom isi doreste benzinarii in India

07.03.2001, 00:00 21



Societatea Nationala a Petrolului - Petrom s-a aliat cu firma indiana Essar Oil, in scopul depunerii unei oferte pentru cumpararea a 33,58% din actiunile companiei indiene de distributie a produselor petroliere IBP Ltd. Guvernul indian detine 59,58% din actiunile IBP.

IBP are noua% din piata indiana si 1.514 puncte de vanzare cu amanuntul a produselor petroliere. Restul pietei este impartit intre Indian Oil Corporation, British Petroleum CL sI HPCL-27%. Potrivit autoritatilor din India, valoarea de piata a IBP este cuprinsa intre 350-400 milioane de dolari.

"Consortiul Petrom-Essar a depus scrisoarea de intentie la HSBC Securities and Capital Markets, banca desemnata pentru a se ocupa de privatizarea IBP Ltd", au declarat Ziarului Financiar surse din SNP Petrom.

Conducerea societatii a refuzat sa faca declaratii pe motiv ca deocamdata nu exista nimic sigur si ca totul se gaseste la stadiul depunerii scrisorii de intentie.

Reprezentantii SNP au declarat insa ca o astfel de investitie nu ar face decat sa intareasca pozitia Petrom pe piata petroliera si implicit pentru privatizare.

Oferta a fost inaintata pe 28 februarie 2001, ultima zi de depunere a documentelor.

Essar Oil este una dintre cele mai mari companii petroliere din India, fiind proprietara a mai multor rafinarii si terenuri petroliere.

Potrivit publicatiei The Times of India, rafinaria indiana Reliance Petroleum Ltd, grupul Shell, HPCL, BPCL si IOC au depus la randul lor oferte pentru pachetul de actiuni detinut de guvern.

Dupa incheierea acestei operatiuni, participarea guvernamentala in IBP Ltd. se va reduce la 26%, in vreme ce un partener strategic va detine 33,58%, iar restul actiunilor se va afla in posesia unor institutii financiare si a altor investitori.

Pentru Petrom, aceasta oferta reprezinta cea de-a doua alianta in India, dupa achizitia unui pachet de actiuni ale platformei petroliere Saurashtra Offshore, de la Essar Oil. Cota de participare in parteneriatul dintre Essar si Petrom va fi decisa ulterior, conform unor surse din acest sector.



Petrom vrea sa investeasca 300 de milioane de dolari in 2001

Societatea Nationala a Petrolului (SNP) Petrom vrea sa investeasca anul acesta 10.500 mld. lei (peste 300 milioane de dolari), atSt in Romania cat sI in tarile unde are deja afaceri sau detine terenuri petrolifere, spun oficialii companiei.

Valoarea investitiilor realizate pana in prezent de Petrom in afara tarii este de peste 50 de milioane de dolari.

Petrom va finaliza, in India, lucrarile de constructie a unei rafinarii cu o capacitate anuala de prelucrare de 12 mil. tone titei. Tot in India, SNP Petrom va pune in circuitul de productie un camp petrolier si unul de gaze naturale.

Un nou perimetru petrolier a fost deja cumparat si in Kazakhstan, pe lSnga cele de la Jusaly si Tasbulat.

Petrom intentioneaza sa se extinda si in tarile vecine, fiind programata deschiderea, cat de curSnd, a unei statii de distributie la Belgrad.

Investitiile din Romania vor fi directionate catre cresterea calitatii produselor prelucrate, pentru sectorul de rafinare fiind alocata suma de 250 mld. lei.

Conducerea Petrom a estimat pentru anul trecut un profit de aproximativ 1.600 mld. lei, la o cifra totala de afaceri de 56.034 mld. lei.

Pentru anul acesta, conform bugetului de venituri si cheltuieli aprobat de Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) a SNP Petrom, profitul societatii este estimat la 1.800 mld. lei in 2001, la o cifra de afaceri de 65.014 mld. lei, in crestere cu 16% fata de 2.000. Veniturile din exploatare pentru anul acesta au fost estimate la circa 115.000 mld. lei.

SNP extrage aproximativ sase milioane tone de titei sI circa 6,2 miliarde metri cubi de gaze naturale anual, cele doua rafinarii ale sale avand o capacitate cumulata de procesare de 14 milioane de tone de tItei pe an. Petrom va rafina 7 mil. tone de titei in 2001, dintre care 5,8 mil. tone din tara si 1,2 mil. tone din import.

Petrom detine prin cele aproape 600 de statii de distributie peste 40% din piata romaneasca a produselor petroliere.

Autoritatile romane au intentionat in 2000 sa vanda 30% din actiunile SNP, dar nici una dintre ofertele depuse nu a corespuns caietului de sarcini intocmit de agentul de privatizare.

Ulterior, guvernul a decis sa amane privatizarea SNP pana cand conditiile pietei vor fi favorabile, iar planul de restructurare sI modernizare va fi finalizat. Analistii spun ca in momentul de fata, valoarea de piata a Petrom este in jur de 2,1 miliarde de dolari.

Daca la inceputul anului trecut societatea avea datorii de 8.800 miliarde lei, la inceputul acestui an SNP a prezentat "un bilant curat", lipsit de datorii, afirma Ioan Popa, directorul general al companiei.

Cea mai mare parte din aceste datorii se acumulase, potrivit conducerii SNP, in perioada 1996-1998, provenind din datoriile fostei Companii Romane de Petrol (CRP).

Problema creantelor catre fosta CRP a fost rezolvata anul trecut de Guvern, care a instituit un fond special pentru recuperarea datoriilor, prin includerea in pretul benzinei sI motorinei, obtinute de producatori sau rezultate din procesare, a unei sume fixe in lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO