Prima pagina

Pentru prima oara in opt luni, exporturile au intrecut importurile

01.06.2004, 00:00 10



Romania avea la sfarsitul lunii aprilie un deficit comercial de peste 1,6 miliarde de euro acumulat in patru luni, in crestere cu aproape 28% fata de aceeasi perioada a anului trecut.



Deficitul lunar s-a ridicat la 499 milioane de euro, fiind insa pentru prima data in scadere dupa opt luni consecutive de crestere. Ajustarea din aprilie este insa considerabila, avand in vedere ca deficitul comercial pe primul trimestru 2004 era mai mare cu 47% fata de deficitul din trimestrul I 2003, din cauza exploziei importurilor.

Explicatia pentru aprilie sta in performanta exporturilor, care au reusit sa depaseasca in aprilie ritmul de crestere al importurilor. Astfel, incasarile din exporturi au insumat 1,48 miliarde de euro, cu 24,5% mai mult decat in aprilie 2003, in timp ce factura importurilor s-a majorat cu numai 15,6%, pana la 1,98 miliarde de euro.



"Este o schimbare pozitiva de tendinta, chiar daca intr-un stadiu incipient. De remarcat rata de crestere din ce in ce mai mare a exporturilor lunare, in timp ce la importuri ritmul este in scadere, indicand o anumita plafonare a acestora", comenteaza Radu Craciun, senior analist la ABN Amro Bank.



Astfel, exporturile au iutit pasul de la 21% la inceputul anului la 25%, timp ce importurile au incetinit de la cresteri de 23% pe luna la 16%. La nivelul perioadei ianuarie-aprilie, dinamica este inca in favoarea importurilor.



In patru luni, Romania a exportat marfuri in valoare de 5,8 miliarde de euro, cu 17% mai mult decat in 2003. Importurile au costat 7,4 miliarde de euro, in crestere cu 19,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut.



Cea mai spectaculoasa crestere a incasarilor din exporturi a fost inregistrata la grupa produselor metalurgice, cu nu mai putin de 34,4%, salt care poate fi pus pe seama unei cresteri a preturilor specifice pe pietele internationale.



De asemenea, exporturile de textile au crescut in patru luni cu aproape 9% fata de 2003. Au scazut insa vizibil incasarile din exporturi de produse minerale si incaltaminte.



Romania a reusit sa-si majoreze cu peste 14% exporturile pe piata Uniunii Europene, cu o pondere de 66,5% din total. De asemenea, exporturile in Europa Centrala si de Est au crescut cu 51%, ajungand la o pondere de 10,5%.



La importuri, achizitiile de masini si echipamente au inregistrat o crestere de aproape 25%. Insa cel mai spectaculos este saltul de 80,5% al importurilor de mijloace de transport. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO