Prima pagina

Pentagonul a facut o gafa de proportii in relatiile cu China

04.05.2001, 00:00 18


Statele Unite au revocat o decizie de suspendare a tuturor relatiilor militare cu China, afirmand ca a fost vorba despre o eroare. Purtatorul de cuvant al Pentagonului, contra-amiralul Craig Quigley, a precizat ca ordinul initial, dat publicitatii cu doar doua ore inainte, a fost gresit, avand la baza o interpretare eronata a intentiilor secretarului american al apararii, Donald Rumsfeld.

Quigley a adaugat ca, de fapt, Rumsfeld a vrut sa spuna ca doreste o revizuire individuala a fiecarui contact militar cu statul chinez in timpul in care Statele Unite continua sa negocieze revenirea avionului-spion EP-3 retinut de Beijing, relateaza CNN.

"Indicatiile secretarului apararii cer ca toate programele, contactele si activitatile Departamentului Apararii cu Republica Populara Chineza sa fie analizate si aprobate individual", se arata in declaratia corectata data publicitatii de Pentagon.

Documentul nu precizeaza cum a fost posibil ca un astfel de ordin extrem de important sa poata fi dat publicitatii fara ca secretarul apararii sa-l aprobe sau sa-i revizuiasca continutul.

Quigley a mai declarat ca Beijingul nu a primit ordinul initial de suspendare a relatiilor militare, dat publicitatii luni. El nu a putut insa explica cum o greseala de asemenea proportii a trecut neobservata timp de doua zile.

In comunicatul initial se afirma ca Rumsfeld a cerut "suspendarea tuturor programelor, contactelor si activitatilor Departamentului Apararii cu Republica Populara Chineza pana la noi ordine".

Aceasta interdictie cuprindea practic orice contact cu oficialii chinezi, atat in China cat si la ambasa chineza la Washington, dar nu se referea si la Hong Kong.

Blocajul ar fi afectat si vizitele navelor marinei militare americane in porturile chineze si misiunile pentru cautarea militarilor SUA disparuti in actiune in China dupa cel de-al doilea razboi mondial.

Statele Unite mai anuntasera marti ca fabricarea a 600.000 de berete negre pentru armata americana nu va mai avea loc in China, dupa ce acordul in acest sens a provocat scandal in randul fortelor armate si al membrilor Congresului SUA.

Gafa comisa de Pentagon vine intr-un moment dificil pentru relatiile chino-americane, dupa incidentul legat de coliziunea dintre avionul-spion american si un avion chinez de vanatoare.

Tehnicieni civili americani se afla pe insula Hainan, unde au examinat avionul-spion cu permisiunea autoritatilor chineze. Beijingul nu si-a dat inca acordul pentru inapoierea aparatului, negocierile dintre cele doua parti pe aceasta tema fiind in plina desfasurare.

In plus, China a criticat dur recentele acorduri privind vanzarile de armament american catre Taiwan, iar intentia Casei Albe de a trece la construirea scutului antiracheta (NMD) a provocat indignarea liderilor chinezi.

Ieri, ziarul Partidului Comunist Chinez a publicat un articol ce contine un puternic atac indreptat direct impotriva presedintelui american George W. Bush, relateaza BBC. Bush este acuzat de egoism si este criticat pentru ca este dominat de dorinta personala de a se afla in centrul atentiei.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO