Prima pagina

Pe pietele financiare, "euforia Saddam" a tinut putin timp

16.12.2003, 00:00 15



Dolarul s-a apreciat ieri fata de principalele monede, dupa ce trupele americane l-au capturat pe fostul presedinte irakian Saddam Hussein, la sfarsitul saptamanii trecute, insa, dupa cum avertizau analistii, ascensiunea a fost de scurta durata, din cauza temerilor legate de economia Statelor Unite si de eventualitatea unor noi atacuri teroriste.



La inceputul sedintei de luni cursul de schimb a fost stabilit la 1,2191 dolari pe unitate, echivaland cu o depreciere de 0,8% pentru moneda euro, comparativ cu nivelul de la inchiderea sedintei precedente. Ulterior, dolarul si-a reluat declinul spre o cota de 1,2296 $/euro, foarte aproape de minima de 1,23 $ pe unitate atinsa cu cateva zile in urma.



Dolarul a urcat la o paritate de 108,39 yeni pe unitate, in primele ore de tranzactii bursiere din Asia. Ulterior, insa, cotatia a coborat la 107,8 yeni, in crestere cu 0,2% fata de nivelul stabilit la inchiderea sedintei de vineri de la New York.



"Daca ne gandim bine, capturarea lui Saddam Hussein nu inseamna in mod neaparat ca terorismul va fi anihilat cu desavarsire sau ca va anula deficitul de cont curent din Statele Unite", a subliniat Tomoko Fujii, analist la Nikko Citigroup.



Desi arestarea fostului presedinte irakian a generat initial un val de achizitii de moneda americana, multi operatori bursieri si-au exprimat scepticismul cu privire la sansele de relansare pe termen lung a cursului dolarului.



In prima parte a zilei, vestile privind capturarea lui Saddam Hussein au provocat scaderea dolarului australian fata de dolar de la maximul din ultimii sase ani, de 0,7438 dolari pe unitate, la 0,7361 dolari pe unitate, echivaland cu un declin de aproape un procent.



Insa operatorii bursieri atrag atentia asupra factorilor care nu sunt anulati odata cu arestarea lui Saddam Hussein: tensiunile legate de situatia din Irak, riscurile geopolitice din regiune, precum si deficitul comercial american, situat la un nivel extrem de ridicat.



In plus, secretarul american al Trezoreriei a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca deprecierea abrupta a dolarului a fost un proces "disciplinat", comentariu inca proaspat in mintea multor operatori bursieri. Declaratia oficialului de la Washington a determinat o noua scadere a dolarului, in cursul sedintei de vineri, propulsand euro la un nou maxim record de 1,23 dolari pe unitate.





Euforia trece, temerile raman



Capturarea fostului presedinte irakian s-a dovedit un puternic stimulent pentru pietele de capital din intrega lume, majoritatea deschizand sedinta de luni in crestere. Desi majoritatea burselor au incheiat sedinta in crestere, avansul a fost unul moderat, investitorii aducandu-si de aminte de problemele cu care continua sa se confrunte economia americana. In primele minute de tranzactionare, indicele britanic Footsie 100 a avansat cu 0,4%, indicele francez CAC cu 1,3%, iar indicele german DAX a urcat cu 1,6%. Indicii americani DJIA, Nasdaq, S&P au avut cresteri mai modeste, intre 0,17% si 0,35%.



Cel mai performant s-a dovedit Indicele Nikkei(Japonia), care a urcat cu 3,16%, la 10.490,77 de puncte, reusind una din cele mai ample din istoria bursei nipone. Analistii au apreciat, insa, ca succesul reportat de fortele americane, desi semnificativ, nu va avea un impact prelungit asupra pietelor financiare, intrucat capturarea lui Hussein nu va pune capat atacurilor indreptate impotriva trupelor aliate stationate in Irak





Petrolul se ieftineste



Pretul petrolului a inregistrat luni un declin de 2,5%, in urma speculatiilor privind posibilitatea ca Irakul sa isi intensifice exportul, apreciindu-se ca arestarea lui Saddam va determina scaderea numarului de sabotaje asupra conductelor si infrastructurilor petroliere. La bursa din New York (NYMEX), petrolul a scazut cu 4%, fiind cotat la 31,74$ pe baril, insa ulterior si-a revenit la 32,33 $. La Londra, petrolul era tranzactionat la 29,62 $, in scadere cu 75 de centi. In prezent, productia de petrol a Irakului atinge 2,5 milioane de barili pe zi, iar Ministerul Petrolului spera sa obtina in curand 3 milioane de barili pe zi. gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO