Prima pagina

PD cere ca padurile sa fie retrocedate integral, indiferent de suprafata

14.08.2001, 00:00 16



In momentul in care ordonanta de urgenta privind modificare a legii 1/2000 (Legea Lupu) privind retrocedarea terenurilor agricole si forestiere va intra in dezbaterea parlamentara, PD va cere ca padurile sa fie retrocedate integral fostilor proprietari, a declarat ieri presedintele formatiunii Traian Basescu.

"Nu are rost sa modifici legea Lupu. Dar daca tot vor sa o modifice, sa o modifice in sensul retrocedarii integrale a padurilor si nu restrictiv, in sensul reducerii mijloacelor probatorii", a declarat liderul democrat.

Ordonanta prin care a fost modificata legea Lupu a fost pomovata de Guvern la sfarsitul lui iunie, in ultima zi a sesiunii parlamentare ordinare.

Ordonanta nu modifica suprafetele de teren ce vor fi restituite - 50 de hectare de teren arabil si 10 hectare de padure - dar elimina posibilitatea folosirii probei cu martori la reconstituirea dreptului de proprietate asupra padurilor.

Ea nu a fost insa pusa in aplicare, Guvernul dorind ca, in prealabil, sa treaca prin procedura parlamentara normala, lucru care se va petrece in sesiunea extraordinara care va debuta la 27 august.

Basescu sustine ca fostii proprietari ar trebui sa-si primeasca padurile integral, urmand ca, dupa finalizarea acestui proces, statul sa puna in aplicare masurile legale de protejare a padurilor pentru a impiedica defrisarea lor.

"Trebuie instituit un tratament egal a proprietatii statului si a proprietatii private" nu numai pentru paduri ci pentru orice tip de proprietate, spune Basescu.

El a calificat drept "o smecherie" obligarea proprietarilor care si-au recapatat padurile de a le lasa in administrarea Romsilva.

Regia percepe taxe foarte mari pentru administrarea padurilor si, intrucat proprietarii nu le pot plati, se pune problema "sa dea padurile inapoi", spune Basescu adaugand ca aceasta situatie este determinata de faptul ca nu a fost aplicata legea care permite infiintarea ocoalelor silvice private.

Tot in virtutea aplicarii unui tratament egal proprietatii statului si proprietatii private, PD sustine si solicitarea regelui Mihai de retrocedare a Castelului Peles. "Aceasta solicitate trebuie sa fie tratata la fel ca solicitarea oricarui cetatean care revendica un bun ce i-a fost confiscat abuziv", sustine liderul democrat.

"Aici raman si Pelesul si Bulevardul Magheru si castelul Bran, nimeni nu le ia in spate sa plece din Romania", a explicat presedintele PD.

El a mai salutat decizia Executivului de a prelungi cu trei luni termenul de depunere a notificarilor prin care sunt revendicate imobilele nationalizate.



PNL nu este de acord cu ordonanta care modifica legea caselor

Desi a sustinut prelungirea acestu termen, presedintele PNL Valeriu Stoica sustine ca uzand de procedeul ordonantei de urgenta, Guvernul a recurs la "un artificiu".

Potrivit Constitutiei, ordonantele de urgenta se emit de Guvern in perioada in care Parlamentul este in sesiune, iar daca Parlamentul nu este in sesiune, trebuie convocat de indata, lucru care nu s-a intamplat in acest caz.

"Guvernul a emis ordonanta de urgenta, a plecat in vacanta, nu a convocat Parlamentul, se intoarce din vacanta acum si convoaca Parlamentul acum. Ramane de vazut daca acest artificiu va fi sau nu validat de Parlament", a spus presedintele PNL, citat de Mediafax.

El a explicat ca ordonanta de urgenta isi produce efectele numai cand Parlamentul este deja convocat. "Asa cum spune Constitutia, ordonantele de urgenta produc efect din momentul in care sunt trimise Parlamentului si publicate. Sunt doua conditii: sa fie trimise Parlamentului si sa fie publicate, iar Parlamentul trebuie sa fie in sesiune.

Asadar, interpretarea pe care eu o dau este aceasta: ordonanta produce efecte din momentul in care Parlamentul este efectiv in sesiune si i s-a trimis ordonanta. Interpretarea Guvernului este ca se produc efectele din momentul convocarii Parlamentului in sesiune", a spus Stoica.

Daca Parlamentul isi va insusi interpretarea sa, atunci cererile depuse in perioada de dupa 14 august si pana la intrunirea Parlamentului sunt fara efect, spune Stoica.

"Guvernul poate sa dea o reglementare din momentul in care Parlamentul este in sesiune in mod efectiv si din acel moment sa acorde un termen de trei luni, de sase luni, pentru depunerea a acestor cereri, iar cei care le-au depus din 14 august pana la intrunirea Parlamentului pot sa le depuna din nou, in perioada urmatoare.

Se poate acorda un nou termen, nu retroactiv, ci din momentul in care se da ordonanta de urgenta", a explicat liderul liberal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO