Prima pagina

Patru occidentali, acuzati de terorism in Iugoslavia

08.08.2000, 00:00 7



Cei patru cetateni occidentali (doi britanici si doi canadieni) arestati saptamana trecuta in Republica Muntenegru vor fi acuzati de terorism, a anuntat ieri un purtator de cuvant al armatei iugoslave, citat de Reuters. "Sunt teroristi, sunt criminali de razboi si vor fi judecati de un tribunal militar. Ancheta este in derulare, iar ei vor beneficia de toate drepturile", a declarat purtatorul de cuvant.

Arestatii au fost transferati ieri intr-o unitate militara din capitala muntenegreana Podgorita. Armata iugoslava a prezentat la televiziunea publica imagini cu cei patru barbati, spunand ca acestia aveau asupra lor in momentul arestarii echipament militar si ca pareau specialisti in sabotaj.

Vojislav Zecevici, avocatul care ii va apara pe cei patru straini, a declarat televiziunii muntenegrene ca a luat legatura cu clientii sai, care l-au informat ca sunt tratati cum se cuvine si l-au rugat sa transmita familiilor lor sa nu se teama pentru ei.

Consulul onorific al Marii Britanii la Podgorita, Dragan Vukdelici, a declarat ca armata trebuie sa raspunda cererilor trimise vinerea trecuta din Marea Britanie si Canada privind accesul la detinuti.

Arestarea celor doi ofiteri de politie britanici si a celor doi experti canadieni, angajati ai OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa), a starnit vii proteste in tarile occidentale. Atat Londra, cat si Ottawa au cerut Belgradului fie eliberarea imediata a celor patru, fie punerea lor oficiala sub acuzare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO