Prima pagina

Patronii de la Boromir intra pe supermarketuri pentru ca "banii raman la casa"

20.05.2005, 20:00 45

Actionarii producatorului de morarit si panificatie Boromir Ind Ramnicu Valcea investesc in acest an 2,5 milioane de euro in retail prin deschiderea a doua supermarketuri sub marca Avantaj in Buzau si Ramnicu Valcea.

"Intram in aceasta afacere pentru ca banii iti raman in casa, nu ai probleme cu clientii si in plus a devenit deja o moda pentru romani sa-si faca cumparaturile de la supermarket. Pe de alta parte, nu te poti situa contra curentului, cand foarte multe companii investesc in acest sector", spune Constantin Boromiz, presedintele si unul dintre cei cinci actionari ai Boromir Ind.

Supermarketurile Avantaj au suprafete de 1.000-1.500 de metri patrati, fiind concentrate pe vanzarile de bunuri de larg consum. Boromiz spune ca in urmatorii cinci ani doreste sa deschida cel putin 10 magazine in jurul sau in orasele unde compania sa detine facilitati de productie.

"Afacerile pe retail dezvoltate de antreprenori locali s-au dovedit a fi de succes. Pe de o parte, Florentin Banu a reusit sa vanda lantul Artima la un pret bun, in timp ce lui Razvan Petrovici ii merge bine din moment ce deschide noi magazine UniversÕall. Marile lanturi de retail investesc masiv in noi magazine. Sunt obligat de curentul din piata sa fac aceasta miscare, dar si pentru ca marile lanturi negociaza foarte dur cu producatorii din industria alimentara si nu numai", sustine Boromiz. El nu exclude posibilitatea intrarii si pe alte segmente ale industriei alimentare pentru a-si sustine vanzarile din supermarketurile sale.

Boromir Ind a avut anul trecut o cifra de afaceri de 75 de milioane de euro, in crestere cu nu mai putin de 25 de milioane de euro fata de anul precedent, venita in urma extinderii unor capacitati de productie, a diversificarii gamei de produse, dar si achizitiei producatorului de paste fainoase ProPasta Iasi. Compania practic si-a dublat capacitatea de productie de paste fainoase in urma preluarii ProPasta printr-o tranzactie de aproximativ 600.000 de euro.

Grupul Boromir detine fabrici de paine in Buzau, Valcea, Sibiu si Deva si Medias. Grupul mai detine moara Cibin din Sibiu, doua unitati de tip Comcereal si Amylon Sibiu si Extrasib Sibiu, plus 27 de magazine proprii de mici dimensiuni in orasele unde detine fabricile de paine.

Boromir produce faina, paste fainoase si produse de patiserie. Boromir Ind a investit anul trecut circa 6 milioane de euro in modernizarea morii de la Sibiu, a carei capacitate a fost adusa la 180 de tone/zi, intr-o fabrica de piscoturi de sampanie si intr-o linie de grau dur.

Compania s-a lansat anul trecut si pe piata de faina, cu o linie de impachetare a fainii la punga, iar in acest an va investi in achizitionarea de utilaje pentru aluaturi congelate.

Grupul Boromir este detinut de cinci actionari persoane fizice romane. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO