Prima pagina

Patriciu, pus sub acuzare pentru privatizarea Petromidia

Patriciu, pus sub acuzare pentru privatizarea Petromidia
30.03.2005, 00:00 16

Presedintele si principalul actionar al grupului Rompetrol a fost pus ieri sub acuzare de catre procurorii Parchetului instantei supreme in cazul privatizarii rafinariei Petromidia. Patriciu spune ca acuzatiile care i se aduc sunt nefondate si tendentioase. El este primul om de afaceri puternic pus oficial sub acuzare.


Potrivit Ministerului Public, in timpul investigatiilor au rezultat date si indicii conform carora grupul Rompetrol, actionarul majoritar la Rompetrol Rafinare, nu si-a indeplinit obligatiile contractuale privind efectuarea unor investitii tehnologice de 15 milioane de dolari (11,5 milioane de euro), care trebuiau realizate din surse proprii ale cumparatorului sau din surse atrase pe numele sau.


Puternicul om de afaceri, influent membru PNL, mai este acuzat de ilegalitati in privinta imprumuturilor dintre rafinarii si de neinregistrarea in contabilitate a unor operatiuni financiare.


Patriciu respinge aceste acuzatii. "Cercetarile sunt bine venite, pentru ca dau posibilitatea echipei manageriale a Rompetrol de a-si dovedi nevinovatia si de a pune capat, odata pentru totdeauna, speculatiilor legate de privatizarea si activitatea rafinariei Petromidia. Speram ca ancheta sa fie finalizata cat mai rapid si suntem siguri ca rezultatul ei va fi pozitiv. Trebuie sa mai precizez ca, in discutiile purtate astazi, procurorii ne-au comunicat, in mod expres, mie si managerilor Rompetrol chemati astazi la Parchetul General, ca nu este luata nici-o masura, conform Codului de Procedura Penala, privind interdictia de a parasi teritoriul Romaniei si nici vreo alta masura administrativa in acest sens", a declarat Patriciu.


El s-a prezentat ieri dimineata la Parchet impreuna cu Alexandru Nicolcioiu - presedintele Consiliului de Administratie al Rompetrol Rafinare, Florin Eric Chis, fost director general la Petromidia, actual vicepresedinte al grupului Rompetrol si director general al Rompetrol Petrochemicals, si Constantin Adrian Volintiru, directorul financiar al Rompetrol Rafinare, pentru a fi audiati in legatura cu privatizarea rafinariei Petromidia. Ei au fost pusi sub urmarire penala inca din luna ianuarie a acestui an.


Patriciu a declarat dupa iesirea de la Parchet ca in perioada urmatoare, procurorii urmeaza sa administreze probe si sa faca expertizele necesare.


"Speram ca toate aceste expertize sa se faca de catre o firma de audit international pentru ca in acest caz este nevoie de o mare stiinta", a spus el.


Referitor la prima acuzatie care i-a fost adusa, legata de neindeplinirea obligatiilor investitionale din primul an dupa privatizarea rafinariei, Patriciu a spus ca, daca aceasta ar fi reala, rafinaria nu ar fi putut sa se transforme dintr-un producator cu pierderi intr-o societate profitabila in 2003 si 2004.


Referindu-se la imprumuturile dintre rafinarii, el a spus ca acestea sunt "o cutuma practicata" si ca toate schimburile care au vizat 22 de mii de tone de petrol au fost evidentiate in procese-verbale, dar ca nu a fost nevoie de acte de vanzare-cumparare. El a sustinut ca, in conditiile in care produsele erau in custodia Oil Terminal, acestea erau destinate exportului.


Patriciu a mai spus ca cea de a treia acuzatie, neinregistrarea in contabilitate a unor operatiuni financiare, a fost facuta in baza unui act al Garzii Financiare, care a efectuat un control la rafinarie. Operatiunile financiare verificate atunci au fost, potrivit presedintelui Rompetrol, livrarea anumitor produse in baza unei hotarari definitive si irevocabile a instantei judecatoresti.


Anchetele privind privatizarea Petromidia au inceput inca din luna martie anul trecut, cand Parchetul National Anticoruptie a inceput sa  verifice operatiunile de majorare a capitalului social si schimbarile produse in structura actionariatului companiei.


Atunci pe piata au aparut informatii potrivit carora cercetarile s-au facut in urma unui document venit de la Presedintie. Consilierul prezidential de atunci Florin Talpes a negat insa orice implicare in ancheta. "Probabil a fost intre documentele (n. red - raportul intocmit la Presedintie) care au fost introduse in ancheta, dar mai departe nu stiu. Eu in nici un caz n-am mai avut contact cu altcineva care a instrumentat dosarul", a declarat ieri Talpes.


Doua luni mai tarziu, PNA a dispus inceperea urmaririi penale pentru infractiuni de coruptie si conexe celor de coruptie in acest caz. Urmarirea penala a fost insa declansata atunci "in rem", adica in linii generale fara a identifica persoanele acuzate de fapte de coruptie.


Petromidia a fost privatizata la finalul anului 2000 cand grupul Rompetrol a preluat 69,9% din actiunile rafinariei.


Rompetrol s-a obligat atunci sa plateasca 50 milioane de dolari in 5 ani, pentru pachetul de actiuni, plus asumarea obligatiei de a face investitii pe aceeasi perioada in suma totala de 200 milioane de dolari.


Cercetarile privind activitatea Rompetrol Rafinare se incadreaza in anchetele desfasurate in zona afacerilor cu petrol. In acelasi context, procurorii deruleaza anchete la rafinariile Rafo, Carom, Astra si Vega.


Actiunile Rompetrol Rafinare, listate la Bursa de Valori Bucuresti, au fost ieri oprite de la tranzactionare pentru informarea investitorilor cu privire la ultimele noutati in ancheta procurorilor privind privatizarea Petromidia.


"Probabil ca vor fi si investitori care vor vinde din aceasta cauza, dar scaderea pretului nu ar fi justificata. Daca ne uitam la rezultatele financiare, Rompetrol Rafinare este printre cele mai bune companii de pe Bursa," a comentat Valentin Ionescu, director de operatiuni la societatea de brokeraj Euro Invest Vision.


Actiunile Rompetrol Rafinare au incheiat sedinta bursiera de luni la 812 lei/ actiune. Capitalizarea bursiera a companiei se ridica la 470 milioane de euro.


Actiunile companiei au crescut puternic in acest an, dupa care au inceput sa scada. Maximul atins a fost de 1.290 lei/actiune, capitalizarea companiei fiind atunci de 750 milioane de euro.


Rompetrol Rafinare, cea mai importanta companie a grupului petrolier Rompetrol, a inregistrat un profit net de 13,5 milioane de euro in primele doua luni ale acestui an.


Rompetrol Rafinare a realizat o cifra de afaceri de 1,3 miliarde de
euro in 2004 si un profit de trei milioane de euro. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO