Prima pagina

Oresa preia 49% din afacerea Guzu Chim

02.05.2006, 00:00 38

Fondul de investitii suedez Oresa Ventures a achizitionat un pachet de actiuni la producatorul de lacuri si vopsele Guzu Chim, unul dintre primii trei jucatori de pe piata de profil in cadrul unei tranzactii totale de 9 mil. euro.

Surse de pe piata afirma ca fondul de investitii a preluat aproximativ 49% din afacerea Guzu Chim, in urma unei achizitii directe de actiuni combinata cu un aport de capital in companie.

Fondatorul si directorul general al companiei, Daniel Guzu, si sotia acestuia vor controla in continuare afacerea.

In vanzarea de actiuni catre Oresa Ventures au fost implicati si actionarii minoritari ai companiei, Viorel Berbec si Ioan Cobzaru.

"Aportul de capital al Oresa ne va ajuta sa ne finalizam planurile de investitii", afirma Daniel Guzu, cel care a pus bazele afacerii Guzu Chim in 1994. El va continua sa detina pozitia de director general.

Banii pe care Oresa Ventures ii va pompa in afacerea Guzu Chim vor fi destinati unei investitii in finalizarea unei noi unitati de productie si catre extinderea retelei de distributie.

"In ultimii zece ani, am cautat permanent sa investim in companiile romanesti antreprenoriale si pana in prezent am reusit cu succes sa formam lideri de piata si sa asiguram rate bune de profitabilitate pentru investitorii si partenerii nostri", a spus Erik Hallgren, directorul executiv la Oresa Ventures.

Oresa, unul dintre cei mai mari administratori de fonduri de pe piata, s-a implicat in dezvoltarea unor afaceri precum Flanco, Credisson sau La Fantana.

Guzu Chim, cu 380 de angajati, s-a pozitionat in ultima vreme intre primii jucatori de pe o piata competitiva, cu vanzari anuale estimate la 140 - 150 mil. euro.

Principalii competitori sunt K?ber din Piatra-Neamt (o alta afacere de familie), Policolor Bucuresti sau Dufa Romania.

Guzu Chim are in prezent pe piata vopselelor decorative o cota de piata de 18%, potrivit reprezentantilor companiei.

Guzu Chim si-a dublat afacerile in ultimii doi ani, ajungand anul trecut la 25 mil. euro si o marja neta de profit de 8%.

Pentru acest an, planul de afaceri vizeaza o cifra de afaceri de 34 mil. euro.

Discutiile cu Oresa Ventures au inceput la finele anului trecut, in contextul in care mai multe fonduri de investitii s-au orientat catre piata de vopsele, atrase de rata mare de crestere a afacerii si a marjelor de profit. In 2005, Advent a preluat Dufa Romania. catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO