Prima pagina

Opozitia vrea demisia lui Ehud Barak si alegeri anticipate

02.08.2000, 00:00 15



Deputatii israelieni din opozitie au cerut demisia premierului Ehud Barak si organizarea de alegeri anticipate, desi acest lucru ar pune practic cruce procesului de pace din Orientul Mijlociu. Cererea opozitiei intervine dupa ce guvernul Barak a supravietuit luni-seara unei motiuni de neincredere introdusa de opozitie, care crede ca premierul a facut prea multe concesii palestinienilor in timpul negocierilor de pace, relateaza Reuters.

Naomi Blumenthal, deputat din partea Partidului Likud, de opozitie, a dezmintit informatiile privind infiintarea unui guvern de unitate nationala care ar include membri ai Likud si ai Cabinetului Barak. "Noi credem ca premierul a esuat si de aceea trebuie sa organizam noi alegeri", a afirmat Blumenthal.

Opozitiei i-au lipsit numai 11 voturi pentru ca motiunea de neincredere sa fie adoptata de Parlament, ceea ce l-ar fi fortat pe Barak sa ceara alegeri anticipate si sa inghete convorbirile de pace cu palestinienii. La votarea motiunii de neincredere, 50 de deputati au votat pentru, 50 impotriva, opt s-au abtinut, iar 12 au fost absenti. Pentru ca motiunea sa fie aprobata era nevoie de 61 de voturi.

Premierul Ehud Barak a minimalizat semnificatia alegerii in functia de sef al statului a lui Moshe Katsav, candidatul partidului Likud. "Acest lucru (n.r.- alegerea lui Katsav) nu are nici o legatura cu guvernul sau cu procesul de pace", a spus Barak. In urma celui de-al doilea tur de scrutin desfasurat in Parlament, Moshe Katsav l-a invins la sase voturi diferenta pe Shimon Peres, candidatul sprijinit de Barak. Katsav a depus ieri juramantul in fata Parlamentului.

Avand in vedere ca Parlamentul intra intr-o vacanta de trei luni de zile, Barak va fi liber sa continue in aceasta perioada convorbirile de pace cu palestinienii. Premierul si-a exprimat increderea ca poporul israelian, care l-a ales cunoscandu-i planurile de pace, va accepta orice acord pe care el il va incheia cu palestinienii. Intrebat daca s-au mai facut progrese in discutiile cu Autoritatea Palestiniana, Barak a spus: "Mingea nu este in curtea noastra. E in curtea lui Arafat. Ii asteptam pe palestinieni. Ei trebuie sa arate o oarecare flexibilitate pentru a ne face sa ne miscam, dar cred ca in cateva saptamani americanii ne vor trimite un emisar si vom sti".

Aproximativ 700 de palestinieni purtand drapele palestiniene, banderole si portrete ale presedintelui Yasser Arafat s-au adunat luni in Ierusalimul de Est, pentru a insista asupra dreptului lor la suveranitate in Ierusalimul de Est, care se afla sub ocupatie israeliana. "Nu vom accepta decat o suveranitate palestiniana totala asupra Ierusalimului de Est, care se afla sub ocupatie, si care este capitala statului palestinian", le-a declarat manifestantilor responsabilul palestinian care se ocupa de dosarul Ierusalimului, Faysal Husseini.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO