Prima pagina

OMV pune oferta pe masa: 14 mld. euro pentru MOL

OMV pune oferta pe masa: 14 mld. euro pentru MOL

Presedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer

25.09.2007, 10:42 10

Cel mai mare grup petrolier din Europa Centrala, OMV, a anuntat astazi ca este pregatita sa cumpere restul de 80% din actiunile grupului MOL, intr-o tranzactie care evalueaza compania ungara la 3.500 de miliarde de forinti (14 miliarde de euro), informeaza Bloomberg.

Oferta gigantului cu sediul la Viena evalueaza actiunile MOL la 32.000 de forinti (128 de euro) pe unitate. Actiunile MOL erau cotate astazi pe bursa din Budapesta, inaintea suspendarii de la tranzactionare, la 107 euro.

Grupul austriac si-a majorat in vara acestui an participatia detinuta la MOL de la 10% la 18,9%, actiunile calificata de compania ungara drept o incercare de preluare ostila.

"OMV nu poate dobandi o paticipatia care sa ii ofere controlul asupra drepturilor de vot in acest moment", a anuntat compania intr-un comunicat. "De aceea, OMV va incerca sa demareze negocieri cu actionarii independenti", se mai precizeaza in comunicatul companiei.

Premierul ungar, Ferenc Gyurcsany, a declarat, joi, intr-un interviu pentru un cotidian austriac, ca guvernul local nu va permite companiei OMV, controlata in proportie de 31,5% de statul austriac, sa preia MOL, o companie de importanta strategica sporita. In acelasi timp, presedintele si directorul general al MOL, Zsolt Hernadi, a declarat pentru saptamanalul local HVG ca firma pe care o reprezinta nu vrea sa fie din nou nationalizata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO