Prima pagina

OMV: Piata carburantilor e libera

15.09.2005, 19:38 17

Presedintele grupului OMV - principalul actionar al Petrom, austriacul Wolfgang Ruttenstorfer, a iesit personal, ieri, sa apere politica de preturi a companiei practicata pe piata din Romania, una dintre cele mai sarace piete din Europa, unde pretul carburantilor a devenit mai mare decat in unele state precum Grecia sau Malta si foarte apropiate de Germania, Franta, Suedia sau Marea Britanie.

"Preturile Petrom sunt stabilite in functie de cotatiile internationale ale produselor petroliere, iar practicarea unor valori la pompa sub nivelul pietei ar incalca principiile de concurenta loiala ale Uniunii Europene", a declarat Wolfgang Ruttenstorfer, care ocupa pozitia de presedinte al Consiliului de Administratie la Petrom.

"Preturile carburantilor din Romania sunt semnificativ mai scazute fata de media Uniunii Europene. Nu putem garanta stabilitatea preturilor pentru Petrom, OMV sau Romania. Este complet imposibil. Trebuie sa urmam fluctuatiile pietei. Daca Petrom ar urma un alt pret, ar insemna ca face o politica de dumping fata competitorii sai precum Rafo sau LukOil", spune Ruttenstorfer. Acest lucru ar avea consecinte importante asupra celorlate rafinarii din Romania, care nu au rezerve de petrol si importa toata cantitatea de titei de procesat, punandu-le in situatia de a nu-si mai putea plati taxele catre stat sau aducandu-le la faliment, a spus Ruttenstorfer.

Mai mult, competitorii ar putea sa considere mult mai profitabila desfacerea produselor la export, ceea ce poate determina dificultati in aprovizionarea pietei interne, afirma seful OMV. Pretul mediu brut la benzina cu cifra octanica 95 este in Romania de aproximativ 0,989 euro pe litru, fata de o medie in Uniunea Europeana de circa 1,244 euro pe litru, sustin reprezentantii Petrom.

Recentele scumpiri ale carburantilor de catre Petrom si celelalte companii petroliere au pus pe jar autoritatile, presedintele Traian Basescu exprimandu-si ingrijorarea fata de aceste masuri. El a cerut saptamana trecuta Consiliului Concurentei sa verifice corectitudinea masurii de majorare a preturilor la carburanti, iar forul concurential a declansat deja o investigatie in acest sens. Ulterior, Petrom a anuntat doua reduceri consecutive de preturi la pompa, invocand fluctuatiile preturilor la produsele petroliere pe piata internationala.

Seful OMV a sustinut ca aceste masuri au fost determinate exclusiv de politica de adaptare cat mai rapida la nivelul cotatiilor internationale ale produselor petroliere si nu au legatura cu declaratiile presedintelui Romaniei sau cu investigatia Concurentei.

Preturile Petrom au ajuns in prezent la nivelul de dinainte de uraganul Katrina, intr-o maniera similara cu modificarile operate in celelalte state, spun oficialii Petrom.

Pe de alta parte, Ruttenstorfer a anuntat ca OMV si Petrom vor acorda tot sprijinul necesar Presedintiei in analiza contractului de privatizare, subliniind ca documentul si intregul proces de trecere in proprietate privata a companiei a fost unul transparent, profesionist si derulat sub atenta supraveghere a Fondului Monetar International sau a Uniunii Europene.

In privinta stabilitatii nivelului redeventelor pana in 2015, stipulata in contractul de privatizare, seful OMV a precizat ca acestea nu sunt fixe, dar au nevoie de stabilitate, nivelul lor fiind comparabil cu cel din UE. "Aceste redevente sunt in crestere. Pentru noi, a crescut de la 80 milioane de euro la 130 milioane de euro", a precizat Ruttenstorfer.

El adauga ca Petrom are nevoie de investitii de 2,5 mld. euro pentru a se moderniza in urmatorii 4 - 5 ani, iar diferentele obtinute din exploatarea unor zacaminte din tara fata de cotatiile internationale vor fi investite in modernizarea rafinariilor, pe segmentul de productie si in distributie.

In legatura cu numirea lui Sebastian Vladescu in functia de ministru al finantelor, Ruttenstorfer a anuntat ca Petrom asteapta numirea de catre statul roman a unui inlocuitor in Consiliul de Administratie al companiei. OMV a preluat anul trecut 51% din Petrom in cadrul unei tranzactii de 1,5 mld. euro. Austriecii au schimbat aproape integral managementul si au liberalizat politica de preturi a companiei, in functie de cotatiile de pe piata internationala.

Petrom a raportat un profit de 164 mil. euro in primul semestru al anului. Compania are o capitalizare bursiera de 7,57 mld. euro la un pret de 0,471 lei pe actiune. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO