Prima pagina

Oamenii de afaceri grabiti, cu elicopterul

21.10.2003, 00:00 86

Cum infrastructura rutiera lasa de dorit, iar avionul are inconvenientul ca nu poate ateriza decat in aeroport, tot mai multi oameni de afaceri, dar si bancheri de top, aleg o modalitate de transport mai putin utilizata pana acum: zborul cu elicopterul. Care poate fi inchiriat sau cumparat.
"Cererea pentru zboruri cu elicopterul a inceput sa se manifeste in urma cu doi ani si este in crestere. Cei mai multi clienti sunt oameni de afaceri, care au nevoie sa se deplaseze rapid in diverse orase din tara", spune Cristian Becker, patronul firmei Becker Aviation.
Becker Aviation este distribuitor exclusiv in Romania al aparatelor produse de compania americana Robinson Helicopter, pe care le si inchiriaza. De asemenea, compania organizeaza si cursuri de pilotaj, care sunt impuls pentru cumpararea unui vehicul "aerian".
"Cei care fac scoala de pilotaj sunt relativ tineri, de la 25 pana la 35 de ani, si cea mai mare parte conduc afaceri mari in Romania sau ocupa pozitii de top in cadrul unor firme multinationale sau chiar banci. Dupa ce termina scoala, unii se gandesc sa-si cumpere elicopter", spune Becker.
"In acest moment in Romania exista 6 elicoptere Robinson, care au fost cumparate de companii, dar si persoane private", adauga el. Pretul unui elicopter nou Robinson cu patru locuri incepe de 500.000 de dolari, iar aparatul poate atinge o viteza de 230 de km pe ora. Spre exemplu, distanta Bucuresti a€“ Mamaia este parcursa intra€“o ora, de trei ori mai putin decat cu masina.
"Cel mai mare avantaj al elicopterului fata de avion, de exemplu, este ca practic poate ateriza oriunde, chiar si in curtea fabricii clientului, cu conditia ca acel loc sa fie omologat ca punct de aterizare", explica Becker, a carui afacere cu elicoptere a inceput in urma cu trei ani.
Inchirierea unui elicopter cu doua locuri costa 250 euro pe ora, iar a unuia cu patru locuri 400 de euro pe ora, spune Becker.
Cel mai important competitor al firmei lui Becker este compania detinuta de omul de afaceri Ion Tiriac - Ion Tiriac Air, care detine doua elicoptere pe care le inchiriaza. De asemenea, mai inchiriaza elicoptere Aviatia Utilitara, MApN, precum si diviziile specializate ale Petrom si Romgaz. Mai exista si oameni de afaceri care vand elicoptere pe piata, cum ar fi Marius Opran, prin firma Ovi Aviation.



Contracte cu Transelectrica si Petrotrans
Omul de afaceri german detinea in 1999 cinci fabrici de bauturi racoritoare in mai multe orase din tara - Bucuresti, Sibiu, Constanta, Roman - si-a adus in Romania elicopterul personal din Germania pentru a se putea deplasa mai rapid intre aceste locatii.
Pentru a primi aprobarea de zbor de la Autoritatea Aeronautica Civila Romana (AACR) a infiintat o firma de service pentru elicoptere, care s-a transformat in actuala Becker Aviation. Firma este situata in comuna Moara Vlasiei, la 15 km de Aeroportul Otopeni.
Veniturile firmei Becker Aviation provin din scoala de pilotaj, vanzarea, inchirierea si service-ul elicopterelor. In plus, firma a castigat o licitatie organizata de compania nationala de transport de electricitate Transelectrica pentru supravegherea si liniilor electrice aeriene si remedierea in caz de avarii.
De asemenea, Becker Aviation mai are contracte si cu transportatorii de produse petroliere Conpet si Petrotrans pentru supravegherea conductelor. Ocazional, elicopterele sunt utilizate si pentru filmarile unor documentare sau videoclipuri, fotografii aeriene panoramice.
Becker spune ca aparatele sunt alimentate cu o benzina speciala LL100-130 pe care o cumpara numai de la Shell Aviation. .
Becker a inceput sa faca afaceri in Romania in 1992, iar in '94 a deschis beraria Becker Brau din Bucuresti.
El nu a vrut sa dezvaluie valoarea actuala a afacerilor sale in Romania, dar a spus ca anul de varf a fost 1996 cand cifra de afaceri totala s-a ridicat la 32 de milioane de marci germane (echivalentul a circa 16 mil. euro). Intre timp, Becker a vandut doua din fabricile de bauturi racoritoare.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO