Prima pagina

O suta de romani au evadat din sistemul medical autohton

O suta de romani au evadat din sistemul medical autohton
18.05.2004, 00:00 10

Pana sa faca statul Legea asigurarilor private de sanatate, care abia acum a fost adoptata de Parlament, aproape o suta de romani si-au cumparat deja polite private de asigurari de sanatate, direct de pe pietele externe.
Satui de ingrijirea proasta din sistemul public de sanatate din Romania, acesti oameni platesc cateva sute de euro pe luna pentru a fi siguri ca vor primi ingrijire medicala de top in caz de nevoie.
"Pentru cei cu salarii mari (dar considerate normale pentru functiile de top management si in Romania) o astfel de asigurare costa mai putin decat contributia anuala obligatorie la sistemul public de sanatate", spune Karina Rosu, director la brokerul de asigurari KaRo, una din companiile care a intermediat vanzarea acestor polite.
KaRo a intermediat pana acum, vanzarea a circa 80 de polite, mai ales de catre companiile Bupa si Medicare, din Marea Britanie. Si compania London Brokers, cu acelasi profil, a vandut circa 10 astfel de polite pana acum.
Directorul companiei de brokeraj afirma ca doar pe pietele externe se gasesc acum polite care acopera servicii medicale 1,5 milioane de euro si cu acces la orice furnizor din lume.
Politele emise de asiguratorii internationali asigura decontarea serviciilor medicale oriunde in aria de acoperire a programului, fara un aviz prealabil din partea asiguratorului decat daca se doreste confirmarea decontarii directe.
Spre deosebire de politele de pe piata romaneasca, nu se lucreaza cu furnizori agreati, adica persoana se poate duce oriunde in caz de imbolnavire.
"Sigur ca pentru analize sau consultatii obisnuite, detinatorii unor astfel de polite nu merg neaparat in strainatate. Aceste polite sunt cautate pentru acoperirea interventiilor chirurgicale sau a tratamentelor cu grad ridicat de complexitate", explica directorul London Brokers, Ovidiu Demetrescu, care spune ca cererea este in crestere pentru acest tip de produs.
Demetrescu afirma ca polita medie costa circa 2.500 de dolari pe an, iar Karina Rosu de la KaRo indica un pret de la o suta pana la cateva sute de euro pe luna. Ideea asigurarii este ca tratamentul sau operatiile in strainatate costa foarte mult (zeci de mii de euro) in cazul in care sunt solicitate ad-hoc.
"O perioada lunga de timp, desi aveam cereri in acest sens, nu puteam vinde aceste polite decat pentru expati: romani in strainatate sau straini in Romania. De circa doi ani nu se mai fac de catre cei mai mari furnizori de servicii discriminari de acest tip, deci se pot oferi si pentru cetatenii romani tratamente in tara sau in strainatate fara restrictii de statut", explica Rosu.
Directorul KaRo mai spune ca cei care solicita acest tip de polite sunt
mai ales persoanele care ocupa functii de top executive la o
varsta relativ tanara si care calatoresc si stiu care sunt standardele
contractelor de management in lume.
"Aceste persoane stiu la ce se angajeaza si la cine, arata interes pentru astfel de servicii si daca au o pozitie buna denegociere chiar obtin includerea unei asigurari de sanatate internationala
in pachetul de angajare", a mai spus ea.
Si alti brokeri mari de pe piata romaneasca, cum sunt Marsh sau EOS Risq, afirma ca pot intermedia vanzarea unor astfel de produse, ca au cereri si ca o vor face in viitor.
Aprobarea Legii asigurarilor private de sanatate, adoptata de Parlament si aflata in curs spre promulgare, va da un impuls puternic si asigurarilor private de sanatate de pe piata romaneasca. Legislatia prevede o deductibilitate de 400 de euro pe an pentru cheltuielile cu asigurarile private de sanatate.
Acum, in toata tara circa 70-80.000 de persoane sunt estimate ca "au iesit" practic din sistemul public, detinand un abonament la o clinica privata, din care 45-50.000 in Bucuresti. Abonamentele se vor transforma in mare parte in asigurari.
Pentru 2010 sunt estimati 500.000 de asigurati in sistemul privat si o afacere pentru clinici si spitale private de circa 4-500 milioane de euro, fata de 50-60 milioane de euro acum.
Singura companie de asigurari de pe piata care vinde deja asigurari private de sanatate este Omniasig Addenda. Compania nu a inceput inca o campanie foarte agresiva asteptand sa se definitiveze cadrul legislativ. O alta companie din grupul Omniasig, Omniasig Asigurari de Viata, vinde de aproape doi ani polite de asigurari dentare.
Interamerican va vinde din toamna asigurari private. Asistenta medicala pentru asiguratii sai va fi furnizata de Medisystem, o companie controlata de Eureko, care detine si Interamerican. Medisystem va detine din toamna cel mai mare spital privat din Romania. sorin.pislaru@zf.ro

* Poimainaine, joi 20 mai, Ziarul Financiar va publica suplimentul special "Asigurarile private de sanatate", unde aceasta tema va fi dezvoltata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO